Fakta om ingredienser

Här har jag samlat lite information angående näring och hälsa, för alla huvudingredienser jag använder i recepten på bloggen. Med andra ord, lite allmän information gällande nackdelar, fördelar, samt näringsämnen. På så vis kan man bli lite mer medveten om vad man stoppar i sig, samt medvetet göra mer hälsosamma bakverk och maträtter anpassade efter ens egna behov. (Alfabetisk ordning).

Kom ihåg att vissa vitaminer och mineraler inte nödvändigtvis kan tas upp av kroppen trots att de finns i ett livsmedel. Järn är inte lättupptagligt i växtbaserade livsmedel och trots att B12 finns i spirulina är det mesta heller inte lättupptagligt. Järn och B12 är endast lättupptagligt i animalier. Vissa vitaminer är vattenlösliga, andra fettlösliga. Det verksamma ämnet kurkumin i gurkmeja är även det fettlösligt och kan därmed inte upptas i kroppen utan fett! Ekologiska livsmedel är dessutom renare och innehåller generellt mer näring!

Vad angår kalorier, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, så är det som ett livsmedel innehåller aldrig det samma som det din kropp förmår att ta upp. Växtbaserade livsmedel innehåller mycket olösliga fibrer och antinutrienter som gör att mer av födan inte kan tillgodogöras av kroppen jämfört med animalier. Detta har även att göra med att vi människor inte är växtätare såsom kon exempelvis. Vi har saltsyra i magen som utgör en ogästvänlig miljö för just de mikrober som förmår att bryta ner det växtbaserade helt. Kon har däremot en våm som är fylld av just dessa mikrober som är gjorda för att bryta ner växtbaserat.

Agavesirap:


Agavesirap utvinns ur saven från en mexikansk kaktus. Det belastar ditt blodsocker mycket mindre än vanligt socker och innehåller dessutom en hel del näringsämnen, till skillnad från det vita sockret som är fullständigt sönder-raffinerat, är inflammatoriskt för kroppen, matar patogenerna i magen, samt är rena cancer-maten som tumörer älskar samt växer och frodas av. Det kan min kära morfar skriva under på ’uppe i himmelen’, där han troligtvis inte äter något raffinerat socker längre... Ren agavesirap har ett glykemiskt index (GI), på ca. 35. Socker har ett GI på ca. 97-98. Det är rätt stor skillnad. Dessutom finns en del goda enzymer i raw agavesirap och agavesirap innehåller även en del mineraler och antioxidanter. Dock är det inga stora doser man får i sig om man inte äter mycket av denna sirap, vilket inte rekommenderas då allt sött bör intas med måtta. När det gäller sockerarter innehåller agavesirap mycket fruktos (liksom frukt), och i stora mängder kan detta belasta levern. Men då ska man också vara medveten om att agavesirap är väldigt sött, så man behöver inte särskilt mycket av det. Själv blandar jag gärna olika söta livsmedel för att få en bättre helhetsbalans och jag äter det ju aldrig rakt av, utan i kombination med goda proteiner, fetter och fibrer. Jag föredrar också att använda raw agavesirap i mycket små mängder exempelvis för att söta vispgrädde eller liknande. På så vis bibehålls även de goda enzymerna.

Apelsin:

 

Denna frukt är en väldigt bra C-vitamin källa. 1 apelsin ska innehålla ca. 130% av dagsbehovet för C-vitamin (men kroppen kan inte tillgodose sig allt). Är du stressad eller sjuk går det dock åt mycket mer!

 

C-vitamin är antiviralt. Det stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt samt motverkar plackbildning i artärerna, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Andra vitaminer som vi finner i apelsin är främst folat (B9) och lite B1. Folat används bl.a. vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar. B1 förebygger trötthet, hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi.


När det gäller mineraler är det mest kalium denna frukt berikar oss med. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Kalium sänker även blodtrycket genom att forsla ut överflödigt natrium ur kroppen. De fibrer tillsammans med C-vitaminet och kaliumet som apelsiner innehåller, bidrar även till god hjärthälsa.


När det gäller antioxidanter bör vi nämna att apelsiner innehåller mer än 170 olika typer fytokemikalier som skyddar mot fria radikaler och på så vis även verkar som ett skydd mot diverse sjukdomar. Dessa antioxidanter verkar också antiinflammatoriskt. Flavonoiden hesperidin som denna frukt innehåller har bl.a. visat sig motverka reumatism och astma. Apelsin har även en renande effekt på kroppen samt ska motverka Alzheimers. Juicen hjälper till att reglera och stabilisera tarmfunktionen.

 

 

Avokadoolja (kallpressad):

Avokadoolja består mestadels av oljesyra – en enkelomättad omega-9-fettsyra, nämligen 70%. Oljesyra skyddar mot åderförkalkning. På så vis liknar den olivoljan som även den består mestadels av enkelomättade fettsyror. Men den innehåller också både mättat fett och fleromättat fett. Avokadooljan hjälper oss även att ta upp de fettlösliga vitaminerna som vi finner i grönsaker och frukt som inte innehåller fett. Så det kan vara en god idé att ringla lite avokadoolja på dessa livsmedel. Avokadoolja innehåller även en massa antioxidanter som motverkar oxidativ stress och därmed en rad sjukdomar så som cancer, typ 2 diabetes och hjärtsjukdomar. Antioxidanterna alfa- och betakaroten som vi finner i den här oljan, motverkar cancer. Men avokadoolja innehåller även lutein och E-vitamin. Det har bl.a. visat sig motverka åldersförändringar i ögonen så som grå starr, p.g.a. att dessa antioxidanter just motverkar oxidativ stress, samt att de även bromsar eventuellt sjukdomsförlopp. Studier har också visat att extrakt från avokado har kunnat motverka artrit. Men avokadoolja kan även vara gynnsamt utvärtes genom att motverka psoriasis, samt påskynda sårläkning i huden och allmänt smörja huden med goda fetter. Den är oerhört återfuktande och bra som ansiktsolja.Banan:

 

De mineraler och vitaminer som banan innehåller mest av är kalium och B6 (pyridoxin), men också en hel del C-vitamin. C-vitamin är ju en super-antioxidant. Först och främst stärker C-vitamin vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), och behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. B6 behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin, som hjälper oss att må bra och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Kalium sänker även blodtrycket genom att forsla ut överflödigt natrium ur kroppen.

 

Banan kan förebygga tarmproblem, reducera muskelkramper, samt motverka illamående på morgonen för gravida kvinnor. Ju brunare banan, ju mer TNF (tumörnekrosfaktor) - ett ämne som motverkar cancer och förekomsten av onormala celler i vår kropp. Banan ska dock ätas med måtta p.g.a. att det innehåller en hel del sockerarter.

 

Basilika:

 

Basilika är en underbar liten krydda som kom till Europa för ca. 2000 år sedan. I Afrika, Sydamerika och i stora delar av Asien växer den vilt, men här i Skandinavien odlar vi den. Basilikan innehåller både vitaminer och mineraler så som C-vitamin, väldigt mycket K-vitamin, A-vitamin och folat (B9), kalcium, magnesium, kalium och mangan. Mangan är känt för att påverka vårt nervsystem positivt, samt främja den kognitiva funktionen. Med andra ord; bra för hjärnan. P.g.a. att basilika innehåller ämnet beta-karyofyllen som även är antiinflammatoriskt - motverkar det smärta vid t.ex. artrit. Försök på råttor visade att de faktiskt blev helt av med sin artrit under en tids basilika-berikad kost. Denna krydda innehåller också en del adaptogener som hjälper oss att hantera både fysisk och känslomässig stress. Det rika innehållet av K-vitamin gynnar vårt skelett (hjälper kroppen att ta upp kalcium). K-vitamin behövs också för blodets koagulation, är antiinflammatoriskt, gynnar tarmens funktion, det är viktigt för cellerna och motverkar även växten av pankreas - och äggstockscancer. Basilika är dessutom antiviralt då det innehåller eugenol som enligt studier motverkar virus av flera slag. Utöver detta har eugenol även en antibakteriell och antifungal verkan. Fenoler och antocyanider som denna krydda även innehåller har visat sig motverka tumörer. I basilikan finner vi dessutom betakaroten som skyddar kroppens celler, samt motverkar muskeldegeneration.

 

Björksocker/xylitol:


Björksocker är en naturlig sockeralkohol som även finns i fibrerna hos många frukter och grönsaker. Det är ett sötningsalternativ som bl.a. utvinns från björkträdens sav eller majs. Jämfört med vanligt socker så innehåller björksocker hälften så många kalorier och 75 % färre kolhydrater som tas upp av kroppen. Det har enligt studier också visat sig minska aptiten vid intag i samband med mat. Dessutom är det bra för tandhälsan, då björksocker är basbildande, vilket motverkar karies och plack. Björksocker har ett väldigt lågt glykemiskt index (ca. 7), och är därför väldigt positivt för blodsockret samt insulinet. Men det fungerar inte så bra i bakverk med jäst, eftersom björksocker inte kan ge näring åt jästen. I så fall får man kombinera med annan sötning. Det karamelliseras heller inte och passar därför inte till spröd maräng eller kola. Själva tillverkningsprocessen går till så att man urlakar xylaner (en sockerart), från björkflis. Dessa xylaner reduceras sedan under högt tryck med vätgas och därmed bildas xylitol. Därefter renas det och kristaller bildas som sedan kan användas i bakning m.m. Jag anser dock att björksocker är mindre bra än de andra söta livsmedel jag använder, trots dess naturliga källa, vilket har med tillverkningsprocessen att göra. Xylitol/björksocker har inte heller någon speciell smakskaraktär, utan smakar bara sött. Så jag rekommenderar att inte använda för mycket björksocker, utan hellre mer naturliga livsmedel såsom honung, lönnsirap och kokossocker. Har du problem med magen så undvik det. Det ska också sägas att djur inte tål björksocker/xylitol.

Björnbär:

 

Björnbäret är egentligen inte ett bär utan en stenfrukt som tillhör hallonsläktet. Och detta är ju ett 'bär' som växer och frodas i Sverige, något vi borde ta bättre till vara på! Dessutom är det oerhört nyttigt och gott! Björnbär innehåller mycket antioxidanter såsom tanniner som motverkar infektioner, hjälper vid tarmbesvär, samt motverkar fria radikaler som i sin tur skyddar mot diverse sjukdomar såsom cancer. Ju mörkare färg på bären desto rikare innehåll av antioxidanter! Plocka bären när de är helt mogna då de inte mognar mer efter att man plockat dem. Vilken typ av antioxidanter ett bär eller en frukt innehåller avslöjas av färgen.

 

Vad angår vitaminer så innehåller dessa bär mest C-vitamin, en hel del folat (B9), samt diverse andra vitaminer i mindre mängder. Vad man bör tänkta på dock är att C- och B-vitaminer påverkas negativt av värme, så de råa bären och frukterna kommer att bidra med större mängder vitaminer. C-vitamin är en super-antioxidant. Denna antioxidant stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men C-vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggnad eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler samt enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Är dessutom antiviralt. Folat används bl.a. vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar.

 

Men som alltid finner vi även en den mineraler i bär och frukter. Björnbär innehåller mest kalium och magnesium. Att de innehåller magnesium finns det förstås naturliga orsaker till. Det är nämligen nödvändigt för att processa sockerarter i kroppen, så naturen har sett till att söta livsmedel även innehåller magnesium. (Så även honung!) Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med järn hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, samt gynnar vår hjärna. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

Björn innehåller även en del goda fibrer samt är antiinflammatoriska.

Bladspenat:

 

Spenat innehåller rätt mycket vitaminer och mineraler. När det gäller vitaminer finner vi allra mest folat (B9) - nästan 100% av RDI per 100 g. (Kroppen upptar dock inte allt). Vi finner även mycket C-vitamin, rätt mycket A-vitamin, en hel del E-vitamin, vitamin B2 och B6. På mineralsidan innehåller spenat mest kalium (ca. 28% av RDI per 100 g), lite mindre magnesium, och en del kalcium m.m. (Jag nämner inte järnet eftersom det inte är lättupptagligt i växtbaserat, så det är minimalt vad man får i sig trots att C-vitaminet hjälper till).

 

Folat används bl.a. vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Det är även antiviralt. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggning eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, fungerar som ett naturligt antihistamin, reglerar blodets kolesterolhalt, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det motverkar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. A-vitamin är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen, samt främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln, är viktigt i produktionen av spermier och balanserar könshormonerna. E-vitaminet som också är en kraftfull antioxidant, motverkar cancer, gynnar hudens elasticitet, är bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, motverkar hjärt - och kärlsjukdomar, samt inflammation. B2 är viktigt för en rad funktioner i kroppen; det är nödvändigt för kolhydrat-, fett- och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, behövs för neurotransmittorerna, krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtelns funktion, motverkar åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen. B6 behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar.

 

Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med järn hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, samt gynnar vår hjärna. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen. Utöver detta innehåller spenat en del goda fibrer som gynnar tarmfunktionen samt matsmältningen. Men spenat innehåller även en del klorofyll - därav den gröna färgen. Klorofyll har visat sig förbättra cellernas syreupptag och näringsomsättning. Dessutom bidrar spenat med en del nitrat som gör musklerna mer effektiva. I kroppen omvandlas nämligen nitrat till kväveoxid som i sin tur vidgar kärlen och på så sätt gör det lättare för syret att transporteras ut till cellerna. Detta leder till ökad fysisk uthållighet och prestation. De som är känsliga för oxalat bör dock vara försiktiga med spenat.

 

 

Blåbär:

 

Detta lilla blåa bär innehåller en hel del olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Av vitaminer bör främst nämnas vitamin K som är ett fettlösligt vitamin. Vitamin-K behövs för uppbyggnaden av skelettet (det hjälper kroppen att ta upp kalcium), för blodets koagulation, är antiinflammatoriskt, gynnar tarmens funktion, det är viktigt för cellerna och motverkar även växten av pankreas - och äggstockscancer. Även C-vitamin finner vi i blåbär (något som finns i de flesta bär och frukter). C-vitamin är en super-antioxidant. Denna antioxidant stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men C-vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggnad eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler samt enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer.

 

Lite folat (B9) bjuder detta bär också på. Folat används bl.a. vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Och lite riboflavin (B2). Det är viktigt för en rad funktioner i kroppen; är nödvändigt för kolhydrat -, fett - och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, behövs för neurotransmittorerna, krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtels funktion, skyddar levern, motverkar grå starr, åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen. Men även små doser av B1, B3, B6, vitamin A och lite, lite E-vitamin finns i blåbäret.

 

När det gäller mineraler är det mest järn (dock inte det lättupptagliga som finns i kött) och kalium vi finner. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

Av antioxidanter bör nämnas betakaroten och antozyaniner. Betakaroten skyddar mot skador i cellulära komponenter som cellmembran och DNA, skyddar mot solskada, ökar kroppens tolerans mot gifter, bibehåller balansen mellan könshormonerna, stärker immunförsvaret och krävs för leverns avgiftningsprocess. Antocyaniner ska vara en av de mest kraftfulla antioxidanterna och har antiinflammatoriska egenskaper samt en skyddande effekt för ögats små kärl. Men de finns främst i vilda bär! En finsk studie visade att blåbär kunde reducera långvarig inflammation i kroppen. Och en annan studie från Lunds tekniska högskola visade att dessa bär också hade en antiinflammatorisk effekt på tarmen. Djurförsök har även påvisat att blåbär motverkar inflammationer i hjärnan. Ytterst antiinflammatoriskt bär med andra ord!

 

 

Bovete:

Bovetemjöl påverkar insulinet mindre än det vanliga vetemjölet som de flesta använder, då det har ett lägre glykemiskt index. Bovete innehåller dessutom alla essentiella aminosyror (dock i små mängder). Av vitaminer innehåller det mest B-vitaminer; mest B1/tiamin (31,8% av RDI per 100 g), lite mindre B6 och ännu lite mindre B3 (niacin). På mineralsidan innehåller det mest fosfor, en del zink, lite magnesium och kalium. Av positiva hälsoeffekter som har uppmärksammats kan nämnas att bovete kan förebygga flera typer av cancer, är snällare mot magen än vetemjöl, lindrar förstoppning och andra tarmåkommor jämfört med vete. Det ska skydda mot astmaattacker samt motverka gallsten. Bovetets höga halt av speciellt flavonoider bidrar också till att eliminera de farliga, fria radikaler som finns i kroppen och nej det har inget som helst med vete att göra! Bovete är faktiskt besläktat med rabarber och ängsyra! Allt 'ovan-jord mjöl' kan dock verka inflammatoriskt för de som är känsliga! Dessa mjöltyper är alltid bättre att använda i fermenterad form - med andra ord surdegsbröd.

Butternutpumpa:

Butternut pumpa är ett väldigt bra alternativ till mer kolhydratrika livsmedel och kan t.ex. ersätta mjöl i en kaka, samt både kokt och bakad potatis till en måltid. Den innehåller nämligen endast ca. 10 % kolhydrater och dessutom inga onyttiga lektiner och fytinsyra liksom spannmål. Båda dessa antinutrienter minskar mineralupptaget samt är svårsmälta och bråkar med våra kroppar på olika sätt.

 

Butternut pumpa innehåller diverse vitaminer. Mycket A-vitamin, rätt mycket C-vitamin, relativt mycket B9 (folat), B6 (pyridoxin), B5 (pantotensyra), B3 (niacin) och B1 (tiamin) och små mängder av andra vitaminer. I mineralfamiljen finner vi mest magnesium, en del kalium, fosfor, järn och kalcium m.m. Men utöver det innehåller butternut pumpa också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin (precis som morötter), som skyddar kroppens celler och därmed också motverkar cancer. Betakaroten och lutein, samt alftakaroten som vi också finner i morötter, bidrar dessutom till att motverka hjärt – och kärlsjukdomar. Lutein och zeaxantin är dessutom bra för synen. A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det förhindrar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. Det är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen. A-vitamin främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln. A-vitamin är viktigt i produktionen av spermier samt balanserar könshormonerna. Detta vitamin skyddar också cellerna från DNA-skador som leder till cancer. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress (ju mer stressad du är ju mer C-vitamin förbrukas), är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Dessutom är det antiviralt. Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. B5 (pantotensyra) är ett vattenlösligt vitamin som behövs för omsättningen av protein, kolhydrater och fett. Det gynnar både immunförsvaret och nervsystemet, motverkar inflammation, stabiliserar blodsockret, är bra för hud, hår (t.ex. irritation i hårbotten) samt gynnar cellväxten. B5 behövs också för hormoner som framställs från kolesterol och hjälper levern att detoxa. Vitamin B3 (niacin) motverkar ångest och neuros, samt behövs vid reparation av skadade celler. Vitamin B1 (tiamin) förebygger trötthet, hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som denna pumpa också innehåller, hjälper det mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som butternut pumpa också innehåller, gynnar de vår hjärna. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen. ​

Cashewnötter:

Cashewnöten är en oerhört nyttig liten näringsbomb. Den innehåller inte bara många vitaminer (mycket folat/B9, relativt mycket B1, B2, B6, lite B3 och en hel del E-vitamin), mineraler (väldigt mycket fosfor och magnesium, mycket zink, rätt mycket kalium och lite kalcium och selen), och goda fetter (främst enkelomättade). De verkar dessutom kraftigt antidepressivt p.g.a. ämnet tryptofan! Enligt läkaren Andrew Saul, ortomolekylär specialist och terapeutisk nutritionist, så kan ett par nävar cashewnötter verka lika bra som Prozak och andra receptbelagda läkemedel. Han hävdar därmed att det är oklokt att i första hand ta till ett läkemedel, när den naturliga motsvarigheten är lika effektiv. Kroppen omvandlar nämligen tryptofan till serotonin som i sin tur bidrar till gott humör, sund sexlust och hälsosam sömn. Även magnesium och vitamin B6 hjälper till att stabilisera humöret enligt Saul. Så cashewnötter är alltså rena lyckopiller från naturens sida!

 

Tiamin (vitamin B1) förebygger trötthet och hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. Riboflavin (B2), är viktigt för en rad funktioner i kroppen; det är nödvändigt för kolhydrat -, fett - och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, behövs för neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan), krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtels funktion, skyddar levern, motverkar grå starr, åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. E-vitamin som dessa nötter är fyllda med, är bra för hudens elasticitet, bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt.

 

Över till mineralerna: Cashewnötter innehåller alltså magnesium som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som dessa nötter också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som cashewnötter är väldigt rika på, gynnar det vår hjärna. Fosfor är dessutom väldigt viktigt för skelettet, men i balanserat intag. För mycket urlakar tvärtemot skelettet. Tillsammans med kalcium så hjälper detta mineral också till att reglera kroppens ph-balans. Zink stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet.


 

Chaga/sprängsticka:

Det är inte för inte att chaga kallas ’The King of Mushrooms’. Denna svamp kallas även för sprängsticka och är en så kallad ’tonisk ört’. D.v.s. en svamp som inte innehåller gift och kan intas i stora mängder utan negativa konsekvenser. Sprängstickan lever som en parasit på björken, men tillsynes även i relativ harmoni med den, då björken kan leva flera decennier trots denna parasit. De svampar som lever på björkar extraherar ämnet betulin ur björkens bark som sen omvandlas till betulinsyra i svampen. – En form som är mer lättillgängligt för kroppen. Betulinsyra har enligt studier visat sig motverka cancerceller, utan att skada friska celler. Chagan är även antibakteriell, antiinflammatorisk, antiviral, antifungal, motverkar candida och som sagt cancer. Det är en väldigt läkande svamp som är så starkt antibakteriell att man anser att den kan bli ett alternativ och/eller ett komplement till antibiotikan.

 

Chagan har ett enormt högt innehåll av antioxidanter med ett ORAC-värde på genomsnittligen 100.000, och innehåller dessutom superoxiddismutas (SOD), som neutraliserar superoxid - en mycket reaktiv fri radikal som skadar våra celler. Genom att skydda oss från fria radikaler motverkar vi även stress, gifter i kroppen, samt sjukdom. SOD är ett enzym som vi har i alla kroppens celler, men kroppens produktion av detta kraftfulla enzym avtar med åldern, så det kan vara en god idé att få i sig detta via kosten. Detta enzym verkar antiinflammatoriskt, minskar åldringsprocessen i våra celler, negativa effekter av strålning, rökning och alkohol, samt motverkar skador från oxidativ stress, vilket är viktigt för både hälsa och välmående. För bästa effekt av SOD krävs även koppar, zink, järn och mangan. (Notera att järn inte är lättupptagligt i växtbaserad kost).

 

Man började forska på chaga under 50-talet. Under 70-talet gjordes en studie av prof. E.A Dosychev och V.N Bystrova på chaga som behandling för psoriasis. 100% av de 50 som deltog i studien kurerades. Så chagan har goda hälsoeffekter både i och utanpå vår kropp.

Chiafrön:

 

Detta lilla frö må vara litet, men är fyllt av styrka i form av vitaminer, mineraler (bl.a. mycket kalcium), omega-3 och antioxidanter. Chia förebygger cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, stärker vårt skelett, stabiliserar blodsockret (därför extra bra att ha i nyttig sylt), stärker matsmältningen, motverkar infektioner, samt PMS. Chia-frön innehåller åtta gånger mer omega-3 än lax. Dock inte DHA och EPA (typer av omega-3). Omega-3 har många viktiga funktioner i kroppen, bl.a. fungerar det som anti-depressivt medel, motverkar hjärnans degeneration, förbättrar våra kognitiva förmågor, påverkar minnet och allt som har med hjärnans funktion att göra positivt - riktig hjärnmat alltså! Forskning har faktiskt visat att människor som får rikligt med omega-3 har större hjärna... Dessutom skyddar omega-3 nerverna och motverkar hjärt - och kärlsjukdomar. De är som nyttigast om man låter dem dra i vatten eller annan vätska, för att vi lättare ska kunna ta upp all god näring, plus att man på så vis drar ut fytinsyran som motverkar upptaget av mineraler. Annars kan man med fördel grodda dem.

 

Chili:

 

Chili är ju som ni kanske vet fantastiskt nyttigt och något man borde äta mer av, tycker jag. Utöver att chili är antibakteriellt och antiinflammatoriskt, har chili faktiskt visat sig kunna döda cancerceller utan att skada de friska cellerna i kroppen (liksom curcumin). Det är ämnet capsaicin i chilifrukter som har denna fantastiska förmåga och det är också detta ämne som ger chilifrukten själva hettan.

 

Annat nyttigt man finner i chili är en massa C-vitamin som boostar vårt immunförsvar, reglerar blodets kolesterolhalt samt motverkar plackbildning i artärerna, hjälper dig att bli av med farliga kemikalier och skyddar på så vis cellerna och DNA:t, hjälper kroppen att producera kollagen som vi behöver för hud, ben, brosk, muskler och blodkärl, är viktigt i tillverkningen av en rad hormoner, såsom serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin som påverkar humör, minne, motivation, sömn och hur du hanterar smärta. Det är bra för ögonen, motverkar cancer samt är antiviralt. Pyridoxin (B6) som chili också innehåller, behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är också nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin (precis som C-vitaminet). B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Men chilin innehåller också en del E-vitamin som är bra för hudens elasticitet, för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt.

 

Vi finner också en del kalium i chili. Kalium hjälper mot stress och trötthet och hjälper även till att reglera vätskebalansen i kroppen, reglerar hjärtrytmen, stimulerar leverns arbete, verkar basbildande i vår kropp, är viktigt för kalciumbalansen, viktigt för hormonerna, benstommen, hjärta, muskler, nervsystemet samt alla celler i kroppen, stimulerar fertiliteten och motverkar cancer. Dessutom innehåller denna heta frukt magnesium som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av, stöttar tarmfunktionen, motverkar hjärtattack och stroke, stärker skelettet samt lindrar PMS.

 

I chilifamiljen finner vi alla möjliga sorter inklusive paprika, cayennepeppar, habanero och tabasco. Cayennepeppar kan vi tacka Columbus för, för det var han som tog med kryddan till Europa från Karibien. Det är ju också allmänt känt att chili boostar förbränningen, så om man behöver lite hjälp på traven, så ner med lite chili i maten! Studier har också visat att om man äter chili regelbundet så minskas dödligheten med 13%! Allt är dock relativt.

Citron:


Citron är inte den frukt med mest varierat näringsinnehåll, men å andra sidan innehåller den stora mängder C-vitamin som ju är en super-antioxidant. Dessutom antiviral! Först och främst stärker C-vitamin vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för läkning av hud, hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Citron innehåller också små mängder vitamin B9 (folat), som används vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar och pyridoxin (B6), som behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. Det behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar och används dessutom vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. En liten portion kalium får du också i dig genom att äta citron. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Dessutom verkar citron basiskt i kroppen vilket skapar en otrevlig miljö för just cancer eftersom den inte kan överleva i basisk miljö.

 

 

Dadlar:

 

Dadlar innehåller en massa mineraler som kalium, kalcium, fosfor, järn (dock inte lättupptagligt) och magnesium, vitaminer som B-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Men främst B-vitamin och kalium. Niacin (vitamin B3) motverkar ångest och neuros och behövs vid reparation av skadade celler, pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av, må bra och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

Dadlar motverkar också förstoppning, de är bra för våra ögon då de innehåller lutin och zeaxantin (dessa ämnen finns naturligt i ögats gula fläck), de stärker vårt skelett och hjälper kroppen att rensa ut gifter. Dadlar är dessutom bra för gravida kvinnor och ska underlätta förlossningen. Dessutom förebygger de magcancer. Innehåller dock mycket sockerarter och bör därför intas med måtta.

 

 

Daikon/rättika:

 

Den kinesiska rättikan har många goda hälsoegenskaper. Den är rik på kostfibrer som gynnar vår mage och ger en god mättnadskänsla. Daikon boostar också metabolismen då den innehåller matsmältningsenzymer - något speciellt äldre kan behöva lite mer av. Rättikans enzymer hjälper också till att bryta ner candida och motverkar svamp och virus i kroppen, vilket förebygger en rad sjukdomar. Men det ska sägas att om dessa fördelaktiga enzymer värms över 48 grader så dör de, därför bör man äta daikon rå eller fermenterad.

 

Den Kinesiska rättikan hjälper också kroppen att rensa ut gifter och är milt laxerande, samt hjälper nerbrytningen av fett, kolhydrater och proteiner. Den är full av antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler och motverkar en rad cancerformer, speciellt de relaterade till magen. Rättikan har även en antiinflammatorisk verkan på kroppen och med sitt höga innehåll av C-vitamin boostar den vårt immunförsvar. C-vitaminet är också viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bl.a. för huden, skelettet och blodkärlen. Det är nödvändigt för att lever och njurar ska kunna producera tillräckligt av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi, vilket hjälper oss att förebygga övervikt. Detta vitamin motverkar också trötthet och depression samt är antiviralt. Också kalcium är en av rättikans näringsämnen. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, är viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen.

 

Daikon har även slemlösande egenskaper och hjälper oss att hålla andningsorganen friska. Men daikon gynnar även huden med sitt näringsmässiga innehåll och motverkar torr och tråkig hud. Den sägs också motverka acne. Har du gallsten bör du dock vara försiktig med att äta rättika.

 

 

Durra:

Durra (sorghum), är ett grässlag som kan växa både i tropiskt klimat och västerländskt klimat. Det kan odlas på flera olika sätt. Vissa typer av durra mognar på så lite som 75 dagar och ger tre skördar per år. Det odlas mest i USA och Afrika där det ursprungligen kommer ifrån. Durra är ett mycket tåligt grässlag som tål både tungt regn, värme och torka. Durra är en näringsrik källa som liknar fröns näringsinnehåll mycket. Det är rikt på antioxidanter, mineraler, och vitaminer (främst B-vitaminer). Bl.a. innehåller durra folat (vitamin B9), som används vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar, vitamin B1, som förebygger trötthet, hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi, och pyridoxin (B6) som behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever.

 

Durra innehåller också en hel del magnesium som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som detta grässlag också innehåller, hjälper det mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som durra också innehåller, gynnar det vår hjärna. Detta fascinerande grässlag innehåller också zink som stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. Durra innehåller också en del fibrer som kan bidra till en välfungerande tarm och motverkar flera typer av cancer tack vare dess antioxidanter som bekämpar de fria radikalerna. Dock bör man se till att få bort innehållet av tanniner som sitter i skalet, innan det används som livsmedel, samt se till att köpa obesprutad (ekologisk) durra så man slipper få i sig cancerframkallande pesticider. Allt 'ovan-jord mjöl' kan dock verka inflammatoriskt för de som är känsliga! Dessa mjöltyper är alltid bättre att använda i fermenterad form - med andra ord surdegsbröd.

Fläderbär:

 

Dessa bär är oerhört hälsosamma. Forskning har visat att de motverkar ett flertal influensastammar och virus, samt både förebygger förkylning och förkortar sjukdomstiden om du väl skulle bli förkyld. Fläderbär är dessutom fyllda med C-vitamin, rätt mycket B-6, en del folat och E-vitamin samt lite andra vitaminer i mindre mängder. De innehåller även en hel del kalium och små mängder magnesium, kalcium och fosfor. Men utöver detta är de också rika på betakaroten, flavonoidföreningar och glykosider som lindrar infektioner och är febernedsättande. Betakaroten skyddar även kroppens celler och motverkar därmed cancer. Dessa bär ska även lindra luftvägsbesvär, motverka torrhosta, samt verka slemlösande p.g.a. flavonoiderna.

C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress (ju mer stressad du är ju mer C-vitamin förbrukas), är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Dessutom är det antiviralt. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

Fläskkött:

Fläskkött är fyllt med goda näringsämnen, speciellt om du väljer de mindre 'fina' bitarna med senor, brosk och märgben och lång-kokar det så allt blir mört. Då får du nämligen ut så mycket kollagen, gelatin och goda näringsämnen som möjligt. Kollagen är ett oerhört viktigt byggnadsmaterial i våra kroppar och bl.a. det som all bindväv görs av (så även tarmväggen), men även brosk, leder, skelett, tänder, hår och hud. Kollagen är helt enkelt livsviktigt för våra kroppar och de flesta behöver få i sig mer.

 

Självfallet består fläskkött även av mycket proteiner och nyttigt fett som är essentiellt för alla våra celler. Grisfett innehåller ca. 45% enkelomättat fett, 11% fleromättat fett och 44% mättat fett. Notera att det faktiskt innehåller mer enkelomättat fett än mättat! Grisfett innehåller förstås också kolesterol - det vi bl.a. bygger immunceller av, men kolesterolet är essentiellt för både den mentala hälsan samt den fysiska. Hjärnan består av ca. 40% kolesterol och mycket mättat fett. Studier har även visat att de som har högt kolesterol faktiskt generellt lever längre och har bättre hälsa över lag! Kolesterolet skyddar även hjärnan från fria radikaler och fungerar därmed som en antioxidant. Kolesterol och mättat fett är även viktiga byggstenar som kroppen behöver för att läka ut inflammation. Utan det kan inte frisk vävnad ersätta den skadade och sjuka vävnaden. Mer om detta i min stora fettartikel.

 

När det gäller vitaminer i fläskkött finner vi alla B-vitaminer och då mest B1, men även mycket B12 som är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form i animalier (spirulina innehåller annars B12 som inte är lättupptagligt för kroppen). Minot, Murphy och Whipple fick nobelpriset 1924 för att de lyckades bota perniciös anemi med hjälp av just detta vitamin, genom intag av lever som är mycket rikt på B12. Något som tidigare hade varit omöjligt! B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktig funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper B12 till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. Kobalamin är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid. Utöver B-vitaminer; innehåller fläskkött mycket D-vitamin som också är antiviralt, lite E-vitamin och A-vitamin. På mineralsidan finner vi mest zink, fosfor, selen och kalium, men även mycket jod och järn (lättupptagligt), samt en del magnesium och lite kalcium. De flesta människor får i sig för lite jod, och selen är ett viktigt näringsämne som vi behöver få från animalier då Sveriges jordar är selenfattiga. Fläskkött är då en utmärkt källa.

Viktigt att komma ihåg är också att järn endast är lättupptagligt i animalier. Järn är viktigt för syretransporten i kroppen, stärker motståndskraft mot stress och sjukdom. Det krävs för att producera vita blodkroppar och kollagen, bidrar till att överskottsfetter transporteras bort från blodet, är viktigt för inlärnings - och koncentrationsförmågan, för immunsystemet och sköldkörtelfunktionen, ger bättre uthållighet och prestationsförmåga och är förstås speciellt viktigt för kvinnor som menstruerar. (Studier har visat att 7-8 % av kvinnor i västvärlden lider av järnbristanemi). Brist på järn kan ge allt från sömnsvårigheter, matsmältningsbesvär och trötthet, till stress, anemi och osteoporos. 

Gojibär:

 

Detta lilla, röda superbär är fyllt av näringsämnen. Bäret innehåller vitamin A, B1, B2, B6, E-vitamin och mycket C-vitamin, samt en massa mineraler! Gojibär innehåller mer C-vitamin än apelsiner per viktenhet. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Dessutom är C-vitamin antiviralt.

 

Detta bär har också vad man kallar en komplett proteinuppsättning och innehåller alla essentiella aminosyror, vilket vi bl.a. behöver för att bygga upp muskler, celler och enzymer. Dessa bär innehåller mer betakaroten än morötter! Och betakaroten förebygger hjärt – och kärlsjukdomar, kroppen kan omvandla det till A-vitamin vid behov, och det är viktigt för huden samt motverkar cancer. Betakaroten skyddar också huden från solens farliga strålar och motverkar därmed hudcancer, det stärker immunförsvarsfunktionerna i kroppen, förbättrar kroppens motståndskraft mot förkylningar och infektioner, främjar matsmältningen, skyddar våra celler, bibehåller balansen mellan könshormonerna, stärker och stimulerar sköldkörteln, mjälten, tymus, samt binjurarna, motverkar ögonsjukdomar, samt har en anti-cancer effekt. Gojibär innehåller också mycket goda fibrer som gynnar vår mage och ger oss en god mättnadskänsla. Slutligen bör nämnas det höga innehållet av antioxidanter i dessa bär, som motverkar fria radikaler och oxidativ stress och därmed en lång rad sjukdomar. Men köp alltid ekologiska gojibär då de annars kan vara väldigt besprutade!

 

Granatäpple:


Man har använt granatäpplet som medicin i flera tusen år. Denna frukt är sprängfylld med antioxidanter, vitaminer och mineraler som C-vitamin, E-vitamin, folat, en massa kalium, en del zink och selen. Granatäpplets färg kommer av polyfenoler - kraftfulla antioxidanter. Dessa antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler som annars kan bidra till olika sjukdomar som t.ex. cancer. De skyddar också cellerna, motverkar oxidativ stress som i sin tur främjar fertiliteten, spermiernas förmåga, samt den sexuella lusten. Antioxidanterna motverkar också inflammation i kroppen som är en grogrund till sjukdomar.

 

Granatäpple är väldigt rik på C-vitamin, men köper du juice så välj helst en opastöriserad juice så att näringsämnena bevarats. C-vitamin boostar vårt immunsystem, är antiinflammatoriskt, viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bl.a. huden, skelettet och blodkärlen. Det behövs för att ombilda kroppsfett till energi, reglerar blodets kolesterolhalt samt motverkar även trötthet och depression. Dessutom verkar C-vitamin antiviralt. Granatäpple kan också hämma cancer, som t.ex. prostatacancer och bröstcancer. Och antioxidanterna i denna frukt har även visat sig gynna minnet samt motverka Alzheimers. Granatäpplejuice tycks också ha en positiv verkan på tarmen. Dock finns det motstridiga uppgifter angående effekten vid diarré. Flavonoiderna i granatäpple har visat sig motverka inflammation som bidrar till artros och broskskador. Också hjärtsjukdomar ska motverkas av denna superfrukt, men äter du mediciner bör du kolla med din läkare först, då vissa mediciner inte är särskilt samarbetsvilliga med naturens mest kraftfulla skafferi. Granatäpplen innehåller även många immunförstärkande ämnen såsom E-vitamin som har antibakteriella och antivirala effekter. Dessutom har granatäpple visat sig främja uthållighet och sportprestation; minska ömhet efter träning och hjälpa kroppen att återhämta sig.


Slutligen används granatäpplet för att motverka diabetes i Indien och Mellanöstern, genom att minska insulinresistensen och sänka blodtrycket. Men se till att inte köpa juice med socker i! Ät istället gärna de rå kärnorna som också är väldigt tacksamma att fermentera tillsammans med kål.


 

Groddar & skott:

 

Genom att grodda diverse bönor och frön så skapar vi enzymrika groddar. Enzymet hjälper kroppen att ta tillvara näringsämnena i maten, bevarar kroppens matsmältningsenzymer, samt ökar ämnesomsättningen. Ju högre enzymaktivitet, ju bättre håller vi oss. Det är alltså rena anti-age maten!

 

Groddar är också fulla av vitaminer och mineraler, samt innehåller en del essentiella fetter. Groddningen gör nämligen att fröets näringsvärde fördubblas flera gånger om! Innehållet av C- och E-vitamin, folat och betakaroten ökar. Groddar stimulerar även fettförbränningen, samt nerbrytningen av proteiner och kolhydrater, samt förser oss med goda fibrer som gynnar magen. Det är rena rawfooden och hjälper till att rena kroppen från gifter och slaggprodukter. Dessutom är groddar basiska och därför bra för kroppens pH-värde. Groddar motverkar även inflammation. Och visst innehåller de B12, men bemärk - inte lättupptagligt. Lättupptagligt B12 finner du i animalier. Det samma gäller järn.

 

Beta-karoten som groddar innehåller, skyddar mot skador i cellulära komponenter, motverkar ögonsjukdomar samt hudcancer orsakad av sol, stärker immunförsvaret och motståndskraften vid förkylningar och infektioner, är bra för hud, hår och tänder, främjar läkningen av benbrott, stärker balansen mellan könshormonerna, stärker och stimulerar; mjälten, tymus, binjurarna samt sköldkörteln, behövs för leverns avgiftningsprocess, ökar kroppens tolerans mot gifter, stärker slemhinnorna, hindrar skador i cellulära komponenter (speciellt DNA och cellmembran) o.s.v. Låter du groddarna uppta ljus så bildas även klorofyll. Det kallas också 'växtens blod'. Varför? Därför att den kemiska strukturen i klorofyll liknar hemoglobin. (Det som bildar människans blod). Och klorofyllet kan hjälpa till att bygga upp antalet blodceller hos människan. Dessutom är klorofyll antiinflammatoriskt, gynnsamt för tarmfloran, desinficerande, hjälper blodet att koagulera, och ska motverka stenbildning i njurar och galla, samt cancer och tumörbildning.

 

 

Gröna bönor:

 

Gröna bönor är nyttiga på många vis, men bemärk dock att vissa är känsliga för baljväxter. Vi finner främst C-vitamin och folat (B9) när det gäller vitaminer, i dessa bönor. Men även lite fosfor, kalcium och magnesium m.m. På mineralsidan är det mest kalium som haricots vers innehåller. Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress (ju mer stressad du är ju mer C-vitamin förbrukas), är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Dessutom är det antiviralt. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.


Gröna bönor innehåller även en del fibrer som kan gynna tarmfunktionen och är en livsmedelskälla med väldigt lite kolhydrater som är snäll mot blodsockret.

Grönkål:

 

Grönkål innehåller inte bara goda mineraler och vitaminer utan också kraftfulla antioxidanter såsom lutein och zeaxantin som visat sig skydda mot grå starr, samt en mängd flavonoider som är antiinflammatoriska och kan skydda mot cancer. Lutein är dock mer lättupptagligt i ägg än i grönt.

Även glukosinolater - en typ av svavelhaltiga föreningar som finns i korsblommiga grönsaker, finns i grönkål. Enligt en studie ska de hjälpa leverns utrensningsfunktion samt ha en antiinflammatorisk och anticancer effekt. Dock menar man att detta ämne hämmar jodupptaget i djur. Därmed är även chansen stor att detta ämne också påverkar människans jodupptag. Så har man jodbrist kan man ju vara lite försiktig med korsblommiga grönsaker.

 

Vad angår vitaminer finner vi mest C-vitamin i grönkål, mycket A och E-vitamin, en hel del B6 och folat (B9), samt lite B1, B2 och B3. C-vitamin är även en antioxidant, samt är antiviralt. Den stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), och behövs i kroppens process att skapa serotonin. Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar såsom hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Även A-vitamin har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det motverkar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. Det är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen. A-vitamin främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln. A-vitamin är viktigt i produktionen av spermier och balanserar könshormonerna. Detta vitamin skyddar också cellerna från DNA-skador som leder till cancer. E-vitamin är också är en kraftfull antioxidant som förutom att motverka cancer även gynnar hudens elasticitet, är bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, motverkar hjärt - och kärlsjukdomar, samt inflammation.

Vad gäller mineraler så innehåller grönkål mest kalium och kalcium. (Jag nämner inte järnet eftersom det inte är lättupptagligt i grönt). Studier har dessutom visat att just grönkålen bidrar med extra mycket kalcium och då mer än mjölk. Kalcium är viktigt för våra tänder och naglar, viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

 

Gul lök:

 

Gul lök innehåller en del vitaminer. Mestadels C-vitamin, B6 och folat (B9). Ungefär 10% av RDI per 100 g närmare bestämt. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Det är även antiviralt. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggning eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, fungerar som ett naturligt antihistamin, reglerar blodets kolesterolhalt, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. B6 behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används även vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Folat används bl.a. vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar.

 

Av mineraler finner vi mest kalium (ca. 9,5 % av RDI per 100g), samt små mängder av diverse andra mineraler i den gula löken. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Men löken har även andra hälsofördelar. Den är bl.a. vätskedrivande vilket kan hjälpa människor med njurproblem. Den är slemlösande och har vissa antibakteriella och antifungala funktioner och har visat sig hjälpa mot allergi och astma. Gul lök innehåller dessutom - liksom röd lök, antioxidanten quercetin. Quercetin förhindrar kolesterolet att fästa sig på insidan av våra blodkärl och motverkar därmed åderförkalkning. Denna antioxidant stärker även immunförsvaret, samt motverkar fria radikaler som på så vis skyddar oss mot diverse sjukdomar. Utöver det är den gula löken prebiotisk och gynnar därmed vår tarmflora, men i måttliga mängder. Den har antiinflammatoriska egenskaper, sänker blodsockret och har en viss blodförtunnande effekt.

 

 

Gurkmeja:

 

Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter. Dess inflammatoriska effekt är lika stark som, eller starkare än antiinflammatorisk medicin och har dessutom inga biverkningar! Detta p.g.a. att den innehåller det kraftfulla ämnet kurkumin. Det är dock viktigt att komma ihåg att kurkumin är fettlösligt – alltså behövs fett för att vi ska kunna uppta det!

 

Gurkmeja verkar starkt antiinflammatoriskt både när det gäller celler, tarmar, leder och sår, motverkar parasiter, dåliga bakterier, skyddar vid olika typer av hepatit, motverkar leverskador vid intag av mediciner som har leverbiverkningar, stärker och förbättrar matsmältningen, renar blodet, hjälper kroppen att rensa ut gifter, reglerar blodsockernivån och motverkar diabetes, motverkar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller, balanserar kolesterolet, hämmar kromosonskador orsakade av strålning, boostar immunförsvaret, motverkar flera sjukdomar, bl.a. Alzheimer, Parkinson och grå starr. Dessutom inte bara motverkar gurkmeja både bröstcancer, prostatacancer, lungcancer, hudcancer och magcancer, det har också visat sig kunna läka cancer, artrit och Alzheimers, utan bieffekter. Enligt viss forskning rekommenderas en dryg matsked per dag, men lite kan också göra gott.

 

Gurkmeja rekommenderas att tas tillsammans med K2 (finns i bl.a. ägg, mögelost, jästa sojabönor och surkål), samt D3 (bildas i vår hud när vi vistas i solen med hjälp av kroppens kolesterol, och finns i kött, fisk och ägg). Uppvärmning - såsom matlagning, ska gynna upptaget av kurkumin, och om man dessutom intar det med peppar ökar absorptionen ännu mer.

Hallon:

 

Hallon är fulla av antioxidanter, främst C-vitamin. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Dessutom är det antiviralt. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggnad eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, fungerar som ett naturligt antihistamin, reglerar blodets kolesterolhalt, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Men hallon innehåller också en del vitamin-K som är ett fettlösligt vitamin. Vi behöver alltså lite fett för att kunna uppta det. Vitamin-K behövs för uppbyggnaden av skelettet (det hjälper kroppen att ta upp kalcium), för blodets koagulation, är antiinflammatoriskt, gynnar tarmens funktion, det är viktigt för cellerna och motverkar även växten av pankreas - och äggstockscancer. Hallon förebygger alltså cancer, hjärt - och kärlsjukdomar, är avgiftande, lindrar PMS, samt verkar antiinflammatoriskt också p.g.a. innehållet av fenoler.

 

Hasselnötter:

 

Hasselnötter är fyllda med antioxidanter, vitaminer och mineraler; B1, B6, B9, E-vitamin, magnesium, kalium, järn, fosfor, zink och kalcium. Tiamin (vitamin B1) förebygger trötthet och hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används även vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Folat (vitamin B9), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Hasselnötter innehåller väldigt mycket E-vitamin, som är bra för hudens elasticitet, bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt.


Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som hasselnötter också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker även skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som dessa nötter innehåller, gynnar det vår hjärna. Zink stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, är viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen.


Både nötter och frön innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin, samt motverkar depressioner och stress. Hasselnötter är också en källa till både fibrer, protein och goda fettsyror; både mättat- , enkelomättat fett och fleromättat fett. - En mättande och näringsrik nöt.

Havre:

Havre är ett mycket bättre val för blodsockret och insulinet än vanligt vete, och har alltså ett lägre glykemiskt index, vilket gör att det även är bättre för hormonerna. Det är proteinrikt och mättande också p.g.a. det höga fiberinnehållet (om man väljer fullkorn). Dessa goda fiber förebygger också cancer! Dessutom innehåller havre hjärt - och kärlskyddande växtkemikalier - lignaner. Lignaner och fytoöstrogener - som havren också innehåller - hjälper dessutom till att motverka hormonrelaterade cancerformer och speciellt bröstcancer. (Fytoöstrogener bör man dock inte inta för mycket av, som man lätt kan göra om man äter mycket sojabönor t.ex.) Havre är även ett bättre val för magen än vete och gynnar matsmältningen (om man inte har känsliga tarmar), mycket på grund av att det inte innehåller gluten som tyvärr inte gynnar någon. Gluten triggar nämligen kroppen att utlösa ämnet zonulin som leder till ökad genomsläpplighet i tarmen. Detta kan bl.a. resultera i läckande tarm. Havre innehåller även alla essentiella aminosyror precis som bovetet (dock i små mängder), antioxidanter och mineraler som magnesium, fosfor och zink. Det motverkar också astma, speciellt i kombination med fisk, samt ger saftiga och goda bröd! Allt 'ovan-jord mjöl' kan dock verka inflammatoriskt för de som är känsliga! Dessa mjöltyper är alltid bättre att använda i fermenterad form - med andra ord surdegsbröd.


 

Helig basilika/tulsi:

 

När det gäller kryddor brukar det ju inte vara vitaminer och mineraler som är de starkaste egenskaperna. Helig basilika har dock många andra nyttiga ämnen som kan hjälpa oss att bibehålla god hälsa. Studier har visat att den har antiinflammatoriska-, antistress-, smärtstillande, febernedsättande, blodsockerstabiliserande, leverskyddande och lipidsänkande egenskaper. Dess fytokemikalier tycks även motverka cancer i flera former. Verksamma ämnen här är; eugenol (även antiviralt), rosmarinsyra, apigenin (en flavonoid), myrtenal (en terpen), luteolin (ännu en flavonoid), beta-sitosterol (en fytosterol) och karnosolsyra.

Hirsmjöl:

Hirs är en mycket gammal gröda som förmått att hålla sig kvar genom tiderna. Under bronsåldern var det även populärt i Nordeuropa, men idag har tyvärr vetet konkurrerat ut det mesta. Hirsmjöl är ett rätt neutralt och ljust mjöl som passar väldigt bra till surdegsbröd. Det är relativt saftigt, men mindre saftigt än t.ex. havremjöl eller bovetemjöl. Hirs tillhör samma växtfamilj som gräs, och precis som de flesta andra mjölsorter (och frön också för den delen), så finner vi mycket B-vitaminer i hirsmjöl, allra mest B1 och B6, men även mycket mineraler såsom fosfor, järn (dock inte lättupptagligt), magnesium och zink. En gnutta selen, jod och kalcium får vi också med på köpet.

 

 

Honung:


Honung har i urminnes tider används för dess läkande krafter. Egypterna använde den t.ex. till sårläkning och vid de förhistoriska olympiska spelen användes den som energidryck. När antibiotikan kom glömdes honungen bort, men idag har vi igen fått ett intresse för honungens krafter, mycket p.g.a. problem med antibiotikaresistens. Ja, det uppkommer alltid problem med det som är onaturligt för kroppen. Man har länge känt till honungens bakteriedödande effekt, men honungens kanske största kraft ligger i mjölksyrabakterierna som honungen får via biet. Enligt Tobias Olofsson (doktor i livsmedelsteknik), finner man världens största flora av olika mjölksyrabakterier i biets mage, och via biet överförs dessa superkrafter vidare till honungen. Beroende på vilka blomsorter biet har varit i kontakt med bildas olika slags mjölksyrabakterier och honungen får också olika läkande egenskaper. Manukahonung sägs vara något av det mest hälsosamma i honungsväg, men vår egen ljunghonung har visat sig ha liknande egenskaper. Manukahonung hämmar bl.a. vissa streptokockbakterier som kan orsaka barnsängsfeber, halsfluss och blodförgiftning. Detta har även sjukvården i Sverige tagit till sig till viss grad. Vid behandling av antibiotika försvarar sig kroppen genom att bilda en hinna som antibiotikan har svårt att ta sig igenom, men honungen slog ut 85 % av bakterierna på 2 timmar! Jag säger bara; naturens krafter... När honungen får mogna så dör mjölksyrabakterierna men de efterlämnar fortfarande en hälsoeffekt, precis som surdegen i surdegsbröd. Vildhonung är dock det absolut bästa och kan man få tag på rå/kallrörd honung så är det absolut bättre än den värmebehandlade. Man ska dock tänka på att honungens bakteriedödande effekt förstörs vid upphettning över 40-45 grader.

 

Honung innehåller också små mängder vitaminer och mineraler, bl.a kalium, C-vitamin och B-vitamin, men det ska stora mängder till förrän man får i sig något av betydande värde och honung bör inte intas i för stora mängder p.g.a. sockerhalten. Så det är främst honungens läkande och bakteriedödande egenskaper som gör honungen så hälsosam. Och då talar vi som sagt inte bara om ytlig läkning. Honung hjälper även till att läka magsår, samt rekommenderas för dem som äter enligt AIP (Autoimmune Protocol).


 

Ingefära:


Ingefära är en fantastisk liten rot/krydda, rena hälsobomben. Den är späckad av antioxidanter, vitaminer (B6 och B9/folat) och mineraler (mangan, magnesium, kalium och koppar). Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är också nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin (precis som C-vitaminet). B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används även vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Folat (vitamin B9), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar.

 

Mangan är viktigt för sköldkörtels funktion, omsättningen av alkohol, viktigt i omvandlingen av glukos till energi, viktigt för binjurefunktionen och nervimpulserna, för hjärnans funktion och immunförsvaret, stimulerar antikroppsaktivitet, hjälper kroppen att ta upp magnesium, behövs för ben, vävnader, ledband, samt är en viktig komponent som hjälper till att smörja lederna. Ingefära innehåller också magnesium som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Magnesium motverkar också stress och trötthet, stärker skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, samt gynnar vår hjärna. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Koppar spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Det behövs också i förbränningsprocessen och för syretransporten, det är mycket viktigt för det kardiovaskulära systemet, för upptaget av järn, fungerar som en viktig nyckel i kroppens avgiftningssystem och för mer än ett dussin kroppsviktiga enzymer, det är viktigt för benstommens och bindvävens kollagenbildning, och slutligen behövs koppar också för hår och hud, hjärna och nerver.


Ingefära främjar matsmältningen, motverkar förstoppning, gasbildning, PMS och övervikt, stärker immunförsvaret, dödar parasiter, och är starkt antiinflammatoriskt. Tack vare ämnet gingerol motverkar ingefära tumörer och dödar äggstockscancerceller genom att befrämja programmerad celldöd. Ingefära motverkar också diabetes, åksjuka och illamående samt yrsel. Färsk ingefära reducerar muskelvärk med ca. 25 % om det intas dagligen enligt forskning från University of Georgia. Ingefärsextrakt har även visat sig vara 3,5 gånger mer effektivt än prazosinhydroklorid när det gäller att motverka högt blodtryck. Och ingefärspulver är enligt studier lika effektivt mot migrän som sumatriptan (medicin mot migrän), och dessutom utan biverkningar!


 

Jordgubbar:

 

Jordgubbar är riktigt nyttiga små godbitar! De innehåller en massa antioxidanter, bl.a. polyfenoler som sägs motverka för tidig död, diverse sjukdomar som cancer och hjärt - och kärlsjukdomar. De innehåller tio gånger så mycket C-vitamin som apelsiner. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Det är även antiviralt. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggning eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, fungerar som ett naturligt antihistamin, reglerar blodets kolesterolhalt, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Jordgubbar är dessutom fiberrika och verkar antiinflammatoriskt p.g.a. innehållet av fenoler. Dessa röda bär innehåller också en hel del folat (B9) som används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Enligt studier ska de också motverka åldersrelaterade förändringar i hjärnan.

Jordmandelmjöl (Cyperus esculentus):

 

Trots att jordmandeln inte är så vanlig idag, så är dessa små knölar som mjölet görs av faktiskt något som funnits och används i flera tusen år. Jordmandeln odlades troligtvis först i Egypten, där den användes både som mat och medicin. Den tillhör en art i familjen halvgräs och är därmed inte en nöt trots namnet. Dock kan smaken påminna lite om mandel, och de små knölarna är egentligen näringsreservorgan – så kallade stoloner som är ungefär lika stora som mandlar. Men jordmandeln är faktiskt mest känd för dens olja som är väldigt rik på omättade fettsyror.

 

Jordmandeln har visat ha en antiinflammatorisk effekt i försök på råttor. Min egen erfarenhet säger också at det som växer under jorden normalt verkar mindre inflammatoriskt för kroppen än det som växer över jorden, när det kommer till kolhydratrika livsmedel som används till mjöl och liknande. Den naturliga förklaringen kan vara att växternas försvar – antinutrienter, förstås ser annorlunda ut beroende på om en gröda växer under, eller över jorden. Just antinutrienter är nämligen något som ofta kan verka inflammatoriskt i våra kroppar. Generellt bör också nämnas att jordmandelmjöl är mycket bättre för blodsockret än vanligt vetemjöl, eller andra kolhydratrika, glutenfria mjölsorter. Det innehåller relativt lite kolhydrater, mycket protein, fibrer och fett. Dock är det också ganska dyrt, men jag använder aldrig särskilt mycket av det i mina recept. (Jordmandel kallas även tigernöt, mandelsäv, eller knölcyperngräs).

Jordnötter & jordnötssmör (rostat):

 

Det är viktigt att skilja på jordnötter och jordnötter. Är de naturligt behandlade och inte täckta med raffinerade oljor och bordssalt så är de nyttiga, men om de å andra sidan är det så är det väldigt inflammatoriskt för kroppen. Köp därför jordnötssmör utan tillsatser, eventuellt bara lite havssalt, och rosta dina egna nötter!

 

Jordnötter innehåller många goda näringsämnen och så även ämnet tryptofan som är en aminosyra som fungerar antidepressivt, goda fetter och proteiner, samt en hel del fibrer. Av vitaminer finner vi allra mest B3 (ca. 92,5% av RDI/100 g), mycket E-vitamin (ca. 61,7% av RDI/100 g), en hel del folat, rätt mycket B1 och B6, samt en liten del B2. Vitamin B3 (niacin) motverkar ångest och neuros, samt behövs vid reparation av skadade celler. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Vitamin B1 (tiamin) förebygger trötthet, hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. E-vitamin som dessa nötter också är fyllda med, är bra för hudens elasticitet, bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt.

 

När det gäller mineraler finner vi mest fosfor (ca. 72,9% av RDI/100g), mycket zink (ca. 66% av RDI/100 g), lite mindre mängd magnesium, relativt mycket kalium, en del kalcium och järn (ej lättupptagligt), samt lite selen. Fosfor stöttar kalciumets funktion och ser till att näringsämnen kan transporteras ut i blodet. Men man bör se till att balansera upp fosforintaget med intaget av kalcium, annars kan man få motsatt effekt och därmed orsaka kalciumbrist och ett urlakat skelett! Tillsammans reglerar fosfor och kalcium kroppens pH-värde. Fosfor stöttar också många enzymers – samt B-vitaminernas funktion. Zink stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. Magnesium som dessa nötter även innehåller, har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn hjälper magnesium också mot stress och trötthet. Magnesium stärker även skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke.

Jordärtskockor (kokt):

Ursprungligen kommer jordärtskockor från Nordamerika där indianerna odlade dem. De kallade dem 'solknölar'. Och ja, de får faktiskt också stora blommor som påminner om solrosor om man lyckas få dem att blomma. Om man jämför med vår älskade potatis så är dessa solknölar dock ett bättre alternativ när det gäller mineraler, samt med tanke på blodsockret. De innehåller nämligen bara 12,9 % kolhydrater per 100 g, jämfört med potatisens ca. 17,5 g. Dessutom innehåller jordärtskockor mer än dubbelt så mycket fibrer.

Vad gäller vitaminer finner vi mest B3 (ca. 8,1% av RDI/100 g). Främst är det just B-vitaminer den innehåller, men också en del C-vitamin och lite E-vitamin. Vitamin B3 (niacin) motverkar ångest och neuros, samt behövs vid reparation av skadade celler.

På mineralsidan innehåller jordärtskockor mest kalium (23,5 % av RDI/100g), om man inte räknar med järnet som inte är lättupptagligt i växtbaserat, även mycket fosfor, en del jod, lite kalcium och magnesium med mera. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Fosfor stöttar kalciumets funktion och ser till att näringsämnen kan transporteras ut i blodet. Men man bör se till att balansera upp fosforintaget med intaget av kalcium, annars kan man få motsatt effekt och därmed orsaka kalciumbrist och ett urlakat skelett! Tillsammans reglerar fosfor och kalcium kroppens pH-värde. Fosfor stöttar också många enzymers och B-vitaminernas funktion. Jod är viktigt för alla kroppens hormoner, men även för hår, naglar och tänder. Brist på jod kan också leda till sköldkörtelproblem såsom struma och hypotyreos. Men vi behöver även jod för att kunna rensa ut tungmetaller som t.ex. kvicksilver, bly, aluminium, kadmium samt kemikalier av olika slag och det skyddar även mot radioaktivt avfall. P.g.a. att vi idag får i oss så oerhört mycket kemikalier har de flesta jodbrist. Är man gravid eller planerar att bli det, så är det viktigt att få i sig tillräckligt jod för att säkerställa att fostret utvecklas ordentligt.

 

 

Kakao:


Kakao är superfood i alla högsta grad. Det är bara synd att den så ofta blandas med socker som ger oss inflammation, högt blodsocker och bidrar till en rad sjukdomar. Men när vi sötar naturligt så omfamnar vi istället kakaons superkrafter. Det finns en hel del vitaminer så som B1, B2, B3 och folat (B9) i kakao, en massa mineraler, mest magnesium och kalium, mycket fosfor, järn och zink, samt en del kalcium. Kakao är naturligt prebiotiskt. Det är rikt på flavonoider och antioxidanter som bl.a. visat sig sänka blodtrycket och motverka stroke. Kakao minskar stresshormonerna i kroppen, samt ger oss energi. Det har också visat sig minska sötsuget. Ämnet tryptofan i kakao gör oss glada och verkar antidepressivt, så att ta en bit god och nyttig choklad kan fungera som rena lyckopillret! Dessutom menar man att regelbundet intag av ren kakao kan sänka risken för cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och stroke upp till 90%!

 

Man kanske inte tänker på kakao som fiberrikt, med kakao innehåller faktiskt en hel del fibrer och är alltså inga snabba kalorier. Tiamin (vitamin B1) förebygger trötthet och hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. Riboflavin (B2), är viktigt för en rad funktioner i kroppen; det är nödvändigt för kolhydrat -, fett - och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, för neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan), krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtels funktion, skyddar levern, motverkar grå starr, åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av, må bra och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar.


Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som kakao också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som kakao även innehåller, gynnar det vår hjärna. Zink stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen.


Kakaosmör innehåller också essentiella oljor som gynnar hela vår kropp och motverkar bl.a. hjärt - och kärlsjukdomar. Det innehåller även E-vitamin som ökar hudens elasticitet, skyddar mot solens strålar, hjälper till att reparera cellerna, samt motverkar inflammation. Kakaosmör kan användas både i mat och sötsaker, samt i diverse hudkrämer.


Roligt att veta att de gamla Aztekerna faktiskt använde kakaobönan som valuta!

Kalkon:

I Sverige har vi inte en så stor kalkontradition, i alla fall inte om man jämför med britterna eller amerikanarna. Oftast äter man dessutom kalkonbröst och inte helstekt här uppe i norden. Det tycker jag är lite synd. Men kalkoner är ju å andra sidan rätt stora.

 

Låt oss titta på kalkonens näringsvärde. Kalkon innehåller inga kolhydrater, vilket gör att den passar för alla typer av lågkolhydratdieter. Dock mycket goda proteiner förstås, samt nyttigt fett från alla fettgrupper. Dessutom både omega-3 och omega-6. Och om du tror att den innehåller mest mättat fett så har du fel, för det innehåller faktiskt mest fleromättat fett!

 

Av vitaminer finner du mest B6 och niacin (B3), rätt mycket B12 (kobalamin), riboflavin (B2) och pantotensyra (B5), samt lite folat (B9), E-vitamin och K-vitamin. Men även en del antiviralt D3. När det gäller animalier vill jag lyfta fram kobalaminets livsviktiga egenskaper. B12 är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form just i animalier. Intressant historia är att Minot, Murphy och Whipple fick nobelpriset 1924 för att de lyckades bota perniciös anemi med hjälp av just detta vitamin, genom intag av lever som är mycket rikt på B12. Något som tidigare hade varit omöjligt! B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktig funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper kobalamin till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. Kobalamin är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid.

 

När det gäller mineraler innehåller kalkon väldigt mycket selen (något vi svenskar måste få främst från animalier eftersom våra jordar är selenfattiga), mycket zink och fosfor, en hel del zink, järn och kalium, lite koppar och magnesium samt någon procent mangan och kalcium. I övrigt har kalkon ett extra högt proteinvärde och talar vi om goda, lättsmälta proteiner med hög biotillgänglighet (alltså lättupptagligt för kroppen).

 

Kanel:


Kanel verkar antiinflammatoriskt, antibakteriellt och balanserar vårt blodsocker. Studier har visat att en halv tesked om dagen sänker blodsockret hos personer med typ 2-diabetes. Många äter det också för att motverka PMS och balansera hormonerna. Israeliska forskare har dessutom i laboratorieförsök visat att extrakt av kanel hämmar magsårsbakterien Helicobacter pylori lika effektivt som antibiotika! Denna mustiga krydda är också rik på polyfenoler – en mycket kraftig antioxidant som är det som ger frukter, bär, grönsaker och kryddor sin färg, doft och smak. Polyfenoler skyddar mot bakterier, svamp och parasiter, samt verkar prebiotiskt. Intar man mycket polyfenoler så kan man minska dödligheten med 30 %, enligt vissa undersökningar. Men intaget av polyfenoler hänger förstås också ihop med mycket annat. Polyfenoler motverkar även cancer, diabetes, neurodegenerativa samt kardiovaskulära sjukdomar. Det rekommenderas dock att inte äta mer än en tesked kanel om dagen, då kanel innehåller kumarin som tros vara dåligt för levern. Men det ska sägas att ceylonkanel – också kallad ’äkta kanel’, innehåller mindre kumarin. Det är också mildare i smaken. Kanel har även en antiviral effekt.

 

Kardemumma:


Kardemumma är faktiskt släkt med ingefära! Det är bakteriedödande (förkylningar och halsinfektioner), har en kramplösande verkan (magknip, kolik, PMS), hjälper matsmältningen, motverkar candida och svampinfektioner, samt är milt centralstimulerande. Denna underbara krydda som verkar ha fastnat lite i bull-landet ska innehålla IC3 och DIM - fotokemikalier som motverkar cancer. Dessutom sägs den verka som ett afrodisiakum – gynna lusten. Om du mortlar den får du mest kraft och smak! Den du köper färdigmalen är rena blekfisen jämfört med färskmortlad vara som smakar och doftar så mycket mer!

Kikärtor (kokta):

 

Kikärtor är bra på många vis, dock ska man vara medveten om att de innehåller mer antinutrienter än mycket annat från den växtbaserade sidan. Detta gäller alla baljfrukter och då speciellt sojabönan. Många är känsliga för antinutrienter och bör därför vara försiktiga. - En av orsakerna till att de som äter paleo-kost undviker det helt. Men vi hittar även mycket god näring i dessa små baljfrukter. De är dessutom väldigt proteinrika och därmed även kolhydratsnåla. Vad gäller vitaminer är de rikast på folat (B9) - ca. 47% av RDI/ 100 g, de innehåller en hel del E-vitamin och K-vitamin, samt en del B1 och B6. Folat används bl.a. vid cellernas ämnesomsättning, den är viktig för proteinomsättning och därför särdeles viktig om man är gravid, krävs för normal absorption av näringsämnen via tarmen, är nödvändigt för skapandet av hemoglobin, viktigt för läkningsprocesser i kroppen, stimulerar aptiten, samt viktig för kroppens användning av aminosyror och socker. E-vitamin är bra för hudens elasticitet, viktigt för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Vi behöver alltså lite fett för att kunna uppta det. Vitamin-K behövs för uppbyggnaden av skelettet (det hjälper kroppen att ta upp kalcium), för blodets koagulation, är antiinflammatoriskt, gynnar tarmens funktion, det är viktigt för cellerna och motverkar även växten av pankreas - och äggstockscancer.

 

Vad gäller mineraler är kikärtor som rikast på jod och fosfor, innehåller en hel del zink, järn (ej lättupptagligt) och magnesium, samt lite selen, kalium och kalcium. Jod är viktigt för alla kroppens hormoner, men även för hår, naglar och tänder. Brist på jod kan också leda till sköldkörtelproblem såsom struma och hypotyreos. Men vi behöver även jod för att kunna rensa ut tungmetaller som t.ex. kvicksilver, bly, aluminium, kadmium samt kemikalier av olika slag och det skyddar även mot radioaktivt avfall. P.g.a. att vi idag får i oss så oerhört mycket kemikalier har de flesta jodbrist. Är man gravid eller planerar att bli det, så är det viktigt att få i sig tillräckligt jod för att säkerställa att fostret utvecklas ordentligt.

 

Fosfor gynnar vår hjärna. Det är dessutom väldigt viktigt för skelettet, men i balanserat intag. För mycket urlakar tvärtemot skelettet. Tillsammans med kalcium så hjälper detta mineral också till att reglera kroppens ph-balans.

Kirskål:

För de flesta är detta ogräs, men kirskålen innehåller faktiskt en hel del näring, därav mycket C-vitamin och A-vitamin, samt lite mineraler såsom koppar, järn (ej lättupptagligt), mangan, kalcium, magnesium och kalium. Vi finner även antioxidanter i kirskål. Närmare bestämt flavonoider som motverkar fria radikaler, vilket i sin tur skyddar mot diverse sjukdomar. Men flavonoider förbättrar dessutom C-vitaminets verkan. Dessa antioxidanter påverkas dock negativt av hetta, så dessa hälsofördelar gäller främst färsk kirskål.

C-vitamin är en super-antioxidant och detta vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men C-vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för uppbyggnad eller läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler samt enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Är dessutom antiviralt. A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det förhindrar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. Det är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen. A-vitamin främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln. A-vitamin är viktigt i produktionen av spermier samt balanserar könshormonerna. Detta vitamin skyddar också cellerna från DNA-skador som leder till cancer.


 

Kokos och kokosmjöl:

 

Kokosnöten är faktisk ingen nöt utan en stenfrukt och därför har den heller inte nötternas egenskaper. Till skillnad från vanligt mjöl av sädesslag, nötmjöl och andra glutenfria mjölsorter som bovetemjöl och durramjöl, så innehåller kokosmjöl ingen fytinsyra. Denna antinutrient hämmar vårt mineralupptag och bör därför undvikas så långt möjligt. Blötläggning och surdegsbakning hjälper dock! Kokosmjöl innehåller dessutom stora mängder goda fibrer (ca.60%,) som kan bidra till en välfungerande tarm och motverka många obalanser och sjukdomar. Man ska vara medveten om att dessa fibrer inte är av samma slag som fibrer från svårsmälta gröna blad och sädesslag med mycket antinutrienter. Det finns med andra ord många olika typer av fibrer. Kokosmjöl innehåller även mer mättande protein (ca. 20%) än andra mjölsorter, samt näringsrikt kokosfett (13%). Och av detta fett är ca. 64% MCT - en väldigt nyttig fettyp som bl.a. är antiviral. Det protein som kokosmjöl består av innehåller alla åtta essentiella aminosyror. Och fettet i kokosmjölet hjälper kroppen att uppta mineraler. Kokosmjöl är naturligt glutenfritt, samt ger en god mättnadskänsla. Men på grund av den höga fiberhalten så suger det upp mycket mer vatten än andra mjölsorter, vilket man bör tänka på när man använder det i bakning och matlagning.

 

 

Kokosolja (kallpressad):

 

Kokosolja är superfood av många anledningar. Denna olja bidrar bland annat med fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, som har många positiva hälsoeffekter. Båda dessa fettsyror skyddar mot virus - och bakterieangrepp, främjar kroppens antiinflammatoriska försvar på naturligt vis, och motverkar patogener samtidigt som de gynnar växten av goda bakterier i tarmen.  Dessa fettsyror är så kallade medellånga fettsyror (MCT – medium chain triglycerides), vilket kroppen föredrar att använda som bränsle för att få energi. Och till skillnad från många andra fettsyror, så cirkulerar denna typ av fett inte i blodbanorna, utan kan direkt absorberas från tarmkanalen in i portådern för vidare transport direkt till levern, där den omvandlas till energi på liknande vis som kolhydrater. Det är därmed inte ett fett som kroppen föredrar att använda till att bygga celler – därav muskelvävnad, med.

          Laurinsyra har även enligt studier visat sig lindra insulinresistens genom att förbättra kroppens insulinkänslighet. Denna fettsyra finner du inte naturligt i särskilt många livsmedel. Men utöver kokosolja, kokosmjölk, kokosmjöl- och flingor, finns det litegrann i komjölk och getmjölk, samt i bröstmjölk! Kaprylsyra ska också motverka candida och cancer. Denna olja när dessutom hud och hår - både inifrån och utifrån! Och utöver att bidra med enormt nyttiga fettsyror, så innehåller kokosolja även en hel del vitaminer och mineraler såsom E-vitamin, zink och kalcium. Sist men inte minst, bör också nämnas att kokosolja är ett mycket värmetåligt fett till skillnad från andra vegetabiliska oljor – detta igen p.g.a. de medellånga fettsyrorna (MCT).


 

Kokossocker:


Kokossocker har ett väldigt lågt glykemiskt index (35), och eftersom tillverkningen sker vid låga temperaturer så bibehålls många vitaminer och mineraler som finns i nektarn, till skillnad från vanligt socker. (Exempelvis C- och B-vitamin, samt magnesium, kalcium, kalium och fosfor). Kokossocker är normalt inte raffinerat och räkas även som raw-food. Det är dessutom prebiotiskt då det innehåller inulin som är ett prebiotiskt fiber som inte bryts ner i mag- och tarmkanalen. Detta nyttiga socker rekommenderas för dem som äter enligt AIP (Autoimmune Protocol) av Dr Amy Myers och är ett av mina favoriter. Smaken har en starkt karamellaktig karaktär.

Kollagen:

Kollagen är nödvändigt för att läka ut inflammation i kroppen. Det fungerar som ett nätverk av fibrer som förseglar ett sår (även i artärerna), som sedan med hjälp av kolesterol och fetter repareras samt byggs upp igen. Kollagen är viktigt speciellt för leder, brosk, ben, hud, hår, naglar och senor, men även för organ som hjärta, lungor och lever. Idag får dock de flesta inte i sig tillräckligt! Kroppen kan producera en del kollagen själv, men vill man uppnå optimal hälsa så behöver man få det även genom kosten. Detta gäller speciellt äldre då den egna produktionen av kollagen minskar med åldern. Kollagen finner du främst i animalier som serveras med ben och brosk, men kan annars köpas som kosttillskott. Växtbaserat kollagen existerar inte då kollagen är en komponent i animalier. Dock finns kollagen-boostande tillskott som är växtbaserade. Mitt råd är dock att inte förlita sig på detta, eftersom det är begränsat hur mycket kollagen kroppen kan producera på egen hand - trots stöttande tillskott.

Kollagen hjälper oss också att rensa ut gifter såsom glyfosat - ett ogräsmedel/ bekämpningsmedel som man besprutar icke-ekologiska grödor med, även i Sverige! Glyfosat är den aktiva substansen i besprutningsmedlet Roundup. Och det är aminosyran glycin som hjälper till att eliminera detta ämne från våra kroppar. Kollagen innehåller ca. 3,2 g glycin/15 g kollagen. Dessutom bidrar kollagen med två av de tre aminosyrorna som kroppen behöver för att skapa glutation - en väldigt kraftig antioxidant som även verkar inom våra celler. Utöver glycin så behöver kroppen glutaminsyra och cystein för att skapa glutation. Kollagen innehåller ca. 1,4 g glutaminsyra/15 g.

Krusbär:

 

Krusbär är ett bär som inte ska underskattas. Motsvarande mängd apelsin innehåller faktiskt 20 gånger mindre C-vitamin! Det boostar vårt immunsystem, är antiinflammatoriskt, viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bl.a. huden, skelettet och blodkärlen. C-vitamin är också nödvändigt för att lever och njurar ska kunna producera tillräckligt av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi. Detta vitamin motverkar också trötthet och depression samt är antiviralt. Krusbär innehåller också en hel del vitamin-K som är ett fettlösligt vitamin. Vi behöver alltså lite fett för att kunna uppta det. Vitamin-K behövs för uppbyggnaden av skelettet (det hjälper kroppen att ta upp kalcium), för blodets koagulation, är antiinflammatoriskt, gynnar tarmens funktion, det är viktigt för cellerna och motverkar även växten av pankreas - och äggstockscancer. Bör också nämnas att dessa gröngölingar även innehåller en mindre mängd B-vitamin, E-vitamin och A-vitamin. Av mineralerna är innehållet av kalium störst, men även lite magnesium, kalcium, järn (dock inte lättupptagligt), och fosfor innehåller de, samt en aning zink, natrium och jod. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

Krusbäret är faktiskt också känt inom ayurvedisk medicin. Tack vare C- och A-vitaminet, polyfenoler, alkaloider och flavonoider boostar detta lilla bär verkligen immunförsvaret. Inom ayurveda är det känt för att öka de vita blodkropparna. De goda fibrerna i bären gynnar också mage och matsmältning. Alla bär är dessutom bra för hjärtat då de är rika på antioxidanter som även motverkar cancer och andra sjukdomar. Både antioxidanter och kalium motverkar även högt blodtryck och stroke. Krusbär innehåller också värdefulla fytokemikalier som quercetin, gallinsyra, corilagin och ellaginsyra. Det främjar bl.a. god leverhälsa.

Kyckling:

Kyckling är en både nyttig och praktisk ingrediens i diverse maträtter. Kokar du den med ben får du även ut mer kollagen som är essentiellt för kroppens hälsa, både vad gäller bindväv, leder, brosk, ben, hud och hår. Kyckling är en ypperlig proteinkälla som även bidrar med naturligt sunt fett och kolesterol som vi behöver för att läka ut inflammation och infektioner i kroppen, för våra hormoner och faktiskt både fysisk och mental hälsa. Brist på kolesterol har visat sig leda till fler sjukdomar överlag (både mentalt och fysiskt), samt kortare liv. (Läs gärna min stora fettartikel för mer information, plus forskningskällor).

 

Av vitaminer är förstås kyckling rikt på B12 som är en oerhört viktig näringskomponent för både kropp och knopp, som vi endast kan få från animaliska livsmedel. Men vi får i oss ännu mer B3 och B6 än B12, samt en del B2 och B9 (folat), plus lite B1 när vi äter kyckling. B12 är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktig funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper B12 till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. B12 är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid.

 

Utöver B-vitaminer; innehåller kyckling en hel del D-vitamin (som också är antiviralt), och E-vitamin, samt lite A-vitamin. D-vitamin är viktigt för nervsystemet och hjärtat, motarbetar överskottskortisol, gynnar hjärta och kärl, motverkar depressioner samt autoimmuna sjukdomar, reglerar immunförsvaret, är viktigt för sköldkörtelns funktion och skyddar mot stroke. Vitamin D3 hjälper även kroppen att tillverka ett antibiotiskt protein vid namn cathelicidin. Mer om cathelicidin och dess antivirala effekt här. (Studie). Cathelicidin är känt för att döda virus, men även parasiter, svamp och bakterier. (Notera; vitamin D3/aktivt D-vitamin finns inte i växtbaserad kost). Detta vitamin är även en viktig nyckel när det gäller att motverka inflammatoriska cytokiner som orsakar akuta andnödssyndrom, vilket t.ex. Covid-19 kan leda till i allvarliga fall.

 

På mineralsidan finner vi mest fosfor, jod och selen, men även mycket zink och kalium, magnesium och järn (lättupptagligt), samt lite kalcium. Jod är speciellt viktigt i dagens samhälle på grund av att vi är omgivna av så mycket kemikalier och jod hjälper oss att rensa ut detta. De flesta får i sig för lite jod. Selen är också något vi främst får i oss genom animalier, då våra jordar är selenfattiga, och kyckling är som sagt en väldigt rik selenkälla. Selen är en oerhört viktig antioxidant för kroppen samt en huvudkomponent i glutationperoxidas (ett antioxidantenzym). Selen medverkar till att skydda celler samt bryter ner peroxider och motverkar därmed fria radikaler. Det stärker kroppens immunförsvar genom stimulering av antikroppsproduktion. Selen har även en skyddande effekt mot kvicksilver - och arsenikförgiftning. Det rensar ut kadmium och krävs för att producera hormonliknande substanser som reglerar blodtrycket. Selen är även viktigt för hjärta, muskler och lever, samt förebygger stress, hjärtsjukdomar och cancer. Det ska mer specifikt förhindra ca. hälften av alla cancertumörer som initierats av kemikalier. Så både jod och selen är viktigt som skydd för kemikalier. Järn är viktigt för syretransporten i kroppen, stärker motståndskraft mot stress och sjukdom. Det krävs för att producera vita blodkroppar och kollagen, bidrar till att överskottsfetter transporteras bort från blodet, är viktigt för inlärnings - och koncentrationsförmågan, för immunsystemet och sköldkörtelfunktionen, ger bättre uthållighet och prestationsförmåga och är förstås speciellt viktigt för kvinnor som menstruerar. (Studier har visat att 7-8 % av kvinnor i västvärlden lider av järnbristanemi). Brist på järn kan ge allt från sömnsvårigheter, matsmältningsbesvär och trötthet, till stress, anemi och osteoporos. Järn i växtbaserad mat är svårupptagligt för kroppen, medan järn i animaliska livsmedel är lättupptagligt.

 

Körsbär:

När det gäller vitaminer innehåller körsbär mest C-vitamin och folat. C-vitamin boostar vårt immunförsvar samt är antiviralt. Det är också viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bl.a. för huden, skelettet och blodkärlen. Det är nödvändigt för att lever och njurar ska kunna producera tillräckligt av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi, vilket hjälper oss att förebygga övervikt. Detta vitamin motverkar också trötthet och depression m.m. Folat (vitamin B9) används vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar. På mineralsidan finner vi mest kalium. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Kalium sänker även blodtrycket genom att forsla ut överflödigt natrium ur kroppen. Men det är mest antioxidanterna i detta bär som är speciella. Tack vare dessa antioxidanter är körsbär nämligen starkt inflammatoriska. Det innehåller bl.a. antocyaniner. Antocyaniner ska vara en av de mest kraftfulla antioxidanterna och har antiinflammatoriska egenskaper, samt en skyddande effekt för ögats små kärl. Detta färgpigment som fungerar som en antioxidant i kroppen, hjälper också mot träningsvärk som ett resultat av överansträngning i muskelvävnaden. Körsbärens antiinflammatoriska effekt har också visat hjälpa mot ledbesvär. Körsbärsjuice verkar dock ha större effekt än hela bär. Bären är även rika på flavonoider som motverkar fria radikaler, vilket i sin tur skyddar mot diverse sjukdomar. Men flavonoider ökar dessutom C-vitaminets verkan. Dessa antioxidanter påverkas dock negativt av hetta, så hälsofördelarna gäller främst färska bär. Körsbärens antioxidanter har även visat sig minska huvudvärk och migrän. Dessutom innehåller dessa goda bär melatonin som hjälper oss att sova gott. Studier har visat att de som drack körsbärsjuice förbättrade sin sömnkvalité med 6%.

Lammkött:

Lammkött är späckat med goda näringsämnen, speciellt om du väljer de mindre 'fina' bitarna med senor, brosk och märgben och lång-kokar det så allt blir mört. Då får du nämligen ut så mycket kollagen, gelatin och goda näringsämnen som möjligt. Kollagen är ju ett oerhört viktigt byggnadsmaterial i våra kroppar och bl.a. det som all bindväv görs av, men även brosk, leder, skelett, tänder, hår och hud. Kollagen är helt enkelt livsviktigt för våra kroppar och de flesta behöver få i sig mer.

 

Lammkött innehåller förstås också en massa goda proteiner - med andra ord; fantastiskt byggnadsmaterial för våra celler. Men även alla typer av fett, för nej kött innehåller inte bara mättat fett och när det gäller lammfett så består det ungefär av 38% enkelomättat fett, 2% fleromättat fett (omega-3 och omega-6), samt 58% mättat fett. Det livsviktiga kolesterolet innehåller det också - det vi bl.a. bygger immunceller av, men kolesterolet är essentiellt för både den mentala hälsan samt den fysiska. Hjärnan består av ca. 40% kolesterol och mycket mättat fett. Studier har även visat att de som har högt kolesterol faktiskt generellt lever längre och har bättre hälsa över lag! Kolesterolet skyddar även hjärnan från fria radikaler och fungerar därmed som en antioxidant. (Något de flesta inte är medvetna om). Kolesterol och mättat fett är byggstenar som kroppen behöver för att läka ut inflammation. Utan det kan inte frisk vävnad ersätta den skadade och sjuka vävnaden. Mer om detta i min stora fettartikel.

När det gäller vitaminer finner vi alla B-vitaminer och då mest B12 (kobalamin) i lammkött. B12 är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form i animalier (spirulina innehåller annars B12 som inte är lättupptagligt för kroppen). Intressant historia är att Minot, Murphy och Whipple fick nobelpriset 1924 för att de lyckades bota perniciös anemi med hjälp av just detta vitamin, genom intag av lever som är mycket rikt på B12. Något som tidigare hade varit omöjligt! B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktig funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper kobalamin till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. Kobalamin är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid. Utöver B-vitaminer; mycket K-vitamin, samt en del A-D- och E-vitamin. (D3 är antiviralt). På mineralsidan hittar vi mycket fosfor och zink, kalium, jod och järn (lättupptagligt), en del selen och magnesium och lite kalcium. De flesta människor får i sig för lite jod - något lammkött alltså kan bidra med.

 

Viktigt att komma ihåg är också att järn endast är lättupptagligt i animalier. Järn är viktigt för syretransporten i kroppen, stärker motståndskraft mot stress och sjukdom. Det krävs för att producera vita blodkroppar och kollagen, bidrar till att överskottsfetter transporteras bort från blodet, är viktigt för inlärnings - och koncentrationsförmågan, för immunsystemet och sköldkörtelfunktionen, ger bättre uthållighet och prestationsförmåga och är förstås speciellt viktigt för kvinnor som menstruerar. (Studier har visat att 7-8 % av kvinnor i västvärlden lider av järnbristanemi). Brist på järn kan ge allt från sömnsvårigheter, matsmältningsbesvär och trötthet, till stress, anemi och osteoporos. 

Lax:

 

Lax är ju en enormt nyttig livsmedelskälla på många vis. Den bidrar med mycket goda proteiner, en mängd olika typer av hälsosamma fetter; fett från alla fettgrupper, inklusive DHA och EPA (typer v omega-3 som inte finns i växtbaserad mat), de flesta vitaminer och mineraler, och därutöver antioxidanter! Vi talar dessutom om ett livsmedel som inte på något vis påverkar ditt blodsocker negativt, är lättsmält, samt motverkar inflammation. Undvik dock odlad lax av dålig kvalitet som behandlats med antibiotika.

 

Av vitaminer innehåller lax stora mängder B12 och D3, väldigt mycket B6, mycket B3, rätt mycket B1, och lite av resterande B-vitaminer, inklusive folat. Men även en del E-vitamin och lite A-vitamin. B12 är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form just i animalier. B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktig funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folat samt metionin (naturliga näringskomponenter i fisk), hjälper kobalamin till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. B12 är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid. Även pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är dessutom nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av, sova gott och må bra. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. B1 förebygger trötthet och hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. Vitamin B3 (niacin) motverkar bl.a. ångest och neuros, samt behövs exempelvis vid reparation av skadade celler. Så ja, B-vitaminer är enormt viktigt för vårt nervsystem. D3 är ett fettlösligt vitamin som klarar hetta, och det D-vitamin som förekommer i animalier. Denna aktiva form fungerar som hormonet kalcitriol i kroppen och hjälper kroppen att absorbera fosfor och kalcium från det vi äter. Kroppen kan lagra D-vitamin om det finns tillräckligt, men även utsöndra det via avföring och urin. D-vitamin är viktigt för nervsystemet och hjärtat, motarbetar överskottskortisol, gynnar hjärta och kärl, motverkar depressioner samt autoimmuna sjukdomar, reglerar immunförsvaret, är viktigt för sköldkörtelns funktion och skyddar mot stroke. Vitamin D3 hjälper även kroppen att tillverka ett antibiotiskt protein vid namn cathelicidin. Mer om cathelicidin och dess antivirala effekt här. (Studie). Cathelicidin är känt för att döda virus, men även parasiter, svamp och bakterier. Och om vi t.ex. får influensa så rekommenderas mycket större doser än vi kan få genom kosten och utevistelse. (Notera; vitamin D3/aktivt D-vitamin finns inte i växtbaserad kost). Detta vitamin är även en viktig nyckel när det gäller att motverka inflammatoriska cytokiner som orsakar akuta andnödssyndrom, vilket t.ex. Covid-19 kan leda till i allvarliga fall.

 

Av mineraler innehåller lax allra mest selen, vilket däremot våra jordar här i Sverige inte är särskilt rika på - därav så viktigt att få i sig selen från animalier, eftersom grödornas näringsinnehåll är beroende av jordens näringsinnehåll. Selen är en oerhört viktig antioxidant för kroppen samt en huvudkomponent i glutationperoxidas (ett antioxidantenzym). Selen medverkar till att skydda celler samt bryter ner peroxider och motverkar därmed fria radikaler. Det stärker kroppens immunförsvar genom stimulering av antikroppsproduktion. Selen har även en skyddande effekt mot kvicksilver - och arsenikförgiftning. Det rensar ut kadmium och krävs för att producera hormonliknande substanser som reglerar blodtrycket. Selen är även viktigt för hjärta, muskler och lever, samt förebygger stress, hjärtsjukdomar och cancer. Det ska mer specifikt förhindra ca. hälften av alla cancertumörer som initierats av kemikalier. Även jod - som lax innehåller mycket av, spelar en viktig roll när det gäller att rensa ut kemikalier. Vi behöver jod för att kunna rensa ut tungmetaller som t.ex. kvicksilver, bly, aluminium, kadmium samt kemikalier av olika slag och det skyddar även mot radioaktivt avfall. P.g.a. att vi idag får i oss så oerhört mycket kemikalier har de flesta jodbrist. Jod är också viktigt för alla kroppens hormoner, men även för hår, naglar och tänder. Brist på jod kan leda till sköldkörtelproblem såsom struma och hypotyreos. Är man gravid eller planerar att bli det, så är det viktigt att få i sig tillräckligt jod för att säkerställa att fostret utvecklas ordentligt. Fosfor gynnar vår hjärna. Det är dessutom väldigt viktigt för skelettet, men i balanserat intag. För mycket urlakar tvärtemot skelettet. Tillsammans med kalcium så hjälper detta mineral också till att reglera kroppens ph-balans.

 

Sist men inte minst vill jag lyfta fram antioxidanten astaxantin som lax innehåller (en karotenoid). Det är denna antioxidant som ger laxen dens röda färg. Detta ämne har också visat sig motverka oxidation av LDL - som kan vara väldigt hälsoskadligt (notera att LDL i sig inte är hälsoskadligt utan livsviktigt), samt öka mängden HDL (det så kallade 'goda kolesterolet'). Därav kan astaxantin motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Studier visar även att astaxantin kan motverka plack i artärerna, förebygga inflammation och oxidativ stress.

Lever (stekt/tillagad kycklinglever):

 

Kycklinglever är en riktig liten näringsbomb och är fylld av en massa vitaminer och mineraler. Vad gäller vitaminer är denna lever rikast på A-vitamin och B12. 100 g kycklinglever innehåller över 1000% av RDI. Därnäst finner vi även mycket folat, en hel del B2 och ytterligare, bra med B3, B6, lite mindre B1, C-vitamin, E-vitamin och lite D-vitamin. På mineralsidan är kycklinglever rikast på selen (drygt 100% av RDI), förstås lättupptagligt järn (ca. 67% av RDI), nästan lika mycket fosfor, en hel del zink, och även rätt mycket kalium och jod, samt en del magnesium. Utöver detta bidrar kycklinglever med en hel del kolesterol som är viktigt för både hjärna/psykisk hälsa (hjärnan består av ca. 40% kolesterol) och kropp, för att inte tala om immunsystemet (immunceller skapas av kolesterol). Men det är även viktigt för våra hormoner, för alla celler, synapser, myelin m.m. Att kolesterol skulle vara dåligt är baserat på en hypotes och INTE tillförlitlig forskning. Forskning har visat motsatsen - att det faktiskt är livsviktigt.

 

Lite mer om de näringsämnen denna lever innehåller mest av:

 

A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det motverkar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. A-vitamin är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen, samt främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln, är viktigt i produktionen av spermier och balanserar könshormonerna.

 

B12 är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form just i animalier. Intressant historia är att Minot, Murphy och Whipple fick nobelpriset 1924 för att de lyckades bota perniciös anemi med hjälp av just detta vitamin, genom intag av lever. Något som tidigare hade varit omöjligt! B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktigt funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper kobalamin till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. Kobalamin är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid.

 

Riboflavin (B2), är viktigt för en rad funktioner i kroppen; det är nödvändigt för kolhydrat -, fett - och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, behövs för neurotransmittorerna, krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtels funktion, skyddar levern, motverkar grå starr, åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen. Vitamin B3 (niacin) motverkar ångest och neuros, samt behövs vid reparation av skadade celler. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Vitamin B1 (tiamin) förebygger trötthet, hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi.

 

C-vitamin boostar vårt immunförsvar, reglerar blodets kolesterolhalt samt motverkar plackbildning i artärerna, hjälper dig att bli av med farliga kemikalier och skyddar på så vis cellerna och DNA:t, hjälper kroppen att producera kollagen, är viktigt i tillverkningen av en rad hormoner, såsom serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin som påverkar humör, minne, motivation, sömn och hur du hanterar smärta. Det är bra för ögonen, motverkar cancer samt är antiviralt.

 

Selen är en oerhört viktig antioxidant för kroppen samt en huvudkomponent i glutationperoxidas (ett antioxidantenzym). Selen medverkar till att skydda celler samt bryter ner peroxider och motverkar därmed friaradikaler. Det stärker kroppens immunförsvar genom stimulering av antikroppsproduktion. Selen har även en skyddande effekt mot kvicksilver - och arsenikförgiftning. Det rensar ut kadmium och krävs för att producera hormonliknande substanser som reglerar blodtrycket. Selen är även viktigt för hjärta, muskler och lever, samt förebygger stress, hjärtsjukdomar och cancer. Det ska mer specifikt förhindra ca. hälften av alla cancertumörer som initierats av kemikalier.

 

Järn är viktigt för syretransporten i kroppen, stärker motståndskraft mot stress och sjukdom. Det krävs för att producera vita blodkroppar och kollagen, bidrar till att överskottsfetter transporteras bort från blodet, är viktigt för inlärnings - och koncentrationsförmågan, för immunsystemet och sköldkörtelfunktionen, ger bättre uthållighet och prestationsförmåga och är förstås speciellt viktigt för kvinnor som menstruerar. (Studier har visat att 7-8 % av kvinnor i västvärlden lider av järnbristanemi). Brist på järn kan ge allt från sömnsvårigheter, matsmältningsbesvär och trötthet, till stress, anemi och osteoporos. Järn i växtbaserad mat är svårupptagligt för kroppen, medan järn i animaliska livsmedel är lättupptagligt.

 

 

Linfrön:

Linfrön är en god källa till omega-3 (dock inte DHA och EPA), som är en essentiell fettsyra och en oerhört viktig komponent för vår kost. (Ska dock sägas att de essentiella fettsyrorna i linfrön är känsliga för värme och upptas bäst i rå form). Omega-3 har många viktiga funktioner i kroppen, bl.a. fungerar det som anti-depressivt medel, motverkar hjärnans degeneration, förbättrar vår kognitiva förmåga, påverkar minnet och allt som har med hjärnans funktion att göra positivt - riktig hjärnmat alltså! Forskning har faktiskt visat att människor som får rikligt med omega-3 har större hjärna... Dessutom skyddar omega-3 nerverna och motverkar hjärt - och kärlsjukdomar.

 

Linfrön är också rika på vitamin B1, som förebygger trötthet och hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fetter till energi, och folat (vitamin B9), som används vid cellernas ämnesomsättning samt vid skapandet av röda blodkroppar. De små bruna fröna är också mineralrika. De innehåller bl.a. magnesium som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som fröna också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker även skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som linfrön också innehåller, gynnar det vår hjärna. Dessa frön innehåller också zink som stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. De är dessutom väldigt fiberrika, vilket gynnar vår tarmfunktion.

 

Nötter och frön innehåller också aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin, samt motverkar depressioner och stress. Det ska dock sägas att linfrön innehåller en aning linamarin som i kroppen kan omvandlas till blåsyra, men det handlar om mycket små mängder som dessutom minskas vid tillagning. Rekommenderat dagsintag ligger på ca. 2 msk. Fast äter man hela frön kan man räkna med att de flesta åker igenom kroppen 'oskadda'.

Linfröolja (kallpressad):

Linfröolja är oerhört rik på omega-3 (40-62%), men dock inte typerna DHA och EPA, utan detta är ALA (den typ av omega-3 du finner i växtriket). Oljor från nordiskt klimat har ca. 10% högre halt ALA. Många får tyvärr för lite omega-3 och då är linfröolja ett bra sätt att få i sig lite mer. Man ska dock inte glömma fiskoljan som ju även bidrar med DHA och EPA. Omega-3 är ett viktigt byggnadsmaterial för alla kroppscellsmembraner. Kroppen kan även omvandla en liten del av ALA till DHA samt EPA. Viskositet och flexibilitet i cellmembranerna är direkt kopplat till mängden omega-3 som är tillgängligt i cellerna.

 

Dr Johanna Budwigs forskning I början av 1950-talet har även dokumenterat över 1000 fall av cancerpatienter som blivit fria sina tumörer, med hjälp av tillskott av bl.a. linfröolja. Denna omega-3 rika olja visade sig inte bara minska tumörer, men även motverka metastasbildning, samt förlänga patienternas livstid.

 

Linfröolja minskar även triglyceridnivåerna i blodet drastiskt. Höga nivåer av triglycerider i blodet ökar risken för kranskärlssjukdomar och diabetes. Har man abnormt höga triglyceridnivåer (s.k. hypertriglyceridemia), så ökar risken för hjärtsjukdomar med så mycket som 61%! Dock talas det väldigt lite om triglycerider, samtidigt som man däremot fördömer det livsviktiga kolesterolet p.g.a. av en hypotes från 1952 som aldrig kunde bevisas... Omega-3 har även visat sig minska insulinbehovet hos diabetiker. Diabetiker kan därför kontrollera insulinbehovet med hjälp av linfröolja.

 

Linfröolja kan även hjälpa mot astma, PMS, hudproblem så som akne och eksem, allergi m.m.

 

Lingon:


Lingon är ju skogens guld, tyvärr oftast nersockrat och då inte särskilt nyttigt. Men gör man en sylt på t.ex. honung så blir det helt andra bullar. Lingon är ett näringsrikt litet bär som bjuder på vitaminer så som C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin och folat (B9), samt lite B-vitaminer. Av mineraler finner vi rätt mycket kalium, kalcium, fosfor, magnesium, samt lite järn (dock inte lättupptagligt) och zink. Lingon berikar oss också med ett flertal antioxidanter som bl.a. skyddar oss mot fria radikaler och därmed en rad sjukdomar. Exempelvis flavonoider som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och andra polyfenoler som förebygger diabetes och fetma. Lignaner – en typ av polyfenoler som lingon innehåller ska även förebygga hormonrelaterade cancerformer. Lykopen - en karotenoid som en del anser ha högre antioxidativ potential än de andra typerna, frigörs bäst om man värmebehandlar bären. Sist men inte minst; lingon bidrar till att kroppens egen produktion av glutation ökar. Denna antioxidant anses av många vara den mest värdefulla. Glutation förebygger inflammation, optimerar ditt nervsystem och hjärnhälsan, det hjälper oss att avgifta kroppens vävnader, främjar kardiovaskulär hälsa, samt motverkar infektioner. Verkar även inom kroppens celler. Kroppen kan till viss del producera denna antioxidant själv, men även många livsmedel boostar glutation-produktionen. (Bl.a. korsblommiga grönsaker så som blomkål och broccoli, men även ägg och nötlever). Brist på glutation kan få allvarliga konsekvenser. Lingon motverkar också ogynnsamma bakterier att fästa sig i munhålan, vilket bidrar till god munhälsa.

 

 

Lönnsirap:

 

Lönnsirap kommer från lönnträdens sav. Det används bl.a. av de som äter enligt AIP (Autoimmune Protocol) och rekommenderas av Dr Amy Myers. Lönnsirap innehåller näringsämnen såsom B-vitaminer, C-vitamin, kalcium och kalium, samt antioxidanter. Det har dessutom ett rätt lågt glykemiskt index på ca. 50 om det är rent. Men om du köper lönnsirap, se till att det inte är annat än just lönnsirap! Det finns lönnsirap-produkter med allt möjligt annat i!


 

Mandel och mandelmjöl:


Studier har visat att 'mandelkonsumenter' har ökat näringsintag, bättre kostkvalitet och bättre fysik. Mandlar motverkar stress, de ger god mättnadskänsla, är en bra fiber - och proteinkälla (20% protein), innehåller en del av den essentiella fettsyran omega-6 och är speciellt bra för hud och hår. Mandlar är också fulla av goda mineraler, vitaminer och antioxidanter - riktig superfood! P.g.a att de innehåller aminosyran tryptofan (essentiell aminosyra), motverkar dessa super-nötter depression. Tryptofan är också utgångsämne vid kroppens tillverkning av serotonin och melatonin, som är viktigt för sömn och avslappning. Det höga kalciuminnehållet gör bl.a. att mandel stärker vårt skelett. Riboflavin (B2) som mandel också innehåller, är viktigt för en rad funktioner i kroppen; det är nödvändigt för kolhydrat-, fett- och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, behövs för neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan), krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtelns funktion, skyddar levern, motverkar grå starr, åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen. Mandlar motverkar också cancer p.g.a. innehållet av E-vitamin och polyfenoler (en typ av antioxidanter som ger grönsaker, bär och frukt dess färg, doft och smak), som skyddar cellerna mot fria radikaler. E-vitaminet är också är en kraftfull antioxidant som förutom att motverka cancer även gynnar hudens elasticitet, är bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, motverkar hjärt - och kärlsjukdomar, samt inflammation.
 

Morötter:

 

Morötter är berikade med en hel del antioxidanter, vitaminer så som A-vitamin, B6 och folat, samt K-vitamin. När det gäller mineraler är det mest kalium som morötter innehåller.


Det vitamin som morötter innehåller mest av är A-vitaminet. A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det motverkar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. Det är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen. A-vitamin främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln. A-vitamin är viktigt i produktionen av spermier och balanserar könshormonerna. Detta vitamin skyddar också cellerna från DNA-skador som leder till cancer. A-vitamin används dessutom vid behandling av en rad sjukdomar och åkommor som t.ex. PMS, stress och hjärtsjukdomar. Pyridoxin (B6) som morötter också innehåller, behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Den motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Vitamin K är ett fettlösligt vitamin. Det behövs för skelettets uppbyggnad och blodets koagulation. Dessutom behövs det för att kroppen ska kunna producera vissa proteiner och för att bevara hudens friskhet. Brist på K-vitamin kan leda till benskörhet.


Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

Morötter innehåller också ämnet falcarinol som sägs ha anticancerogena egenskaper. Enligt forskning har morötter visat sig motverka både lungcancer, bröstcancer och tarmcancer. Denna rotfrukt innehåller också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler och därmed också motverkar cancer. Betakaroten och lutein, samt alftakaroten som vi också finner i morötter, bidrar dessutom till att motverka hjärt – och kärlsjukdomar.

Munkfrukt pulver (rent):

 

Munkfrukten kommer ursprungligen från södra Kina och namngavs sedan efter de munkar som först började odla dessa frukter. Luo Han Guo är det kinesiska namnet. Dessa små gröna meloner har länge används inom den kinesiska medicinen, men det är fortfarande relativt nytt i västvärlden. Fruktens extrakt är 150-200 gånger sötare än vanligt socker. Man bör dock vara medveten om att detta inte gäller själva pulvret, som 'bara' är ca. 10 gånger sötare än socker. Och det rör sig om ett oerhört sött livsmedel utan negativ effekt på blodsockret, och helt utan kända biverkningar. Det rena pulvret innehåller varken kolhydrater eller fett, men dock nyttiga antioxidanter (glykosiderna som ger frukten dess sötma). Dessa antioxidanter verkar ha både en anticancer- samt antiinflammatorisk effekt enligt studier. Troligtvis också en antiviral effekt, då denna typ av glykosider har visat sig vara antivirala. Citat: "Most of the triterpenoid glycosides are found to be possessing potential biological activities. Among the biological activities, anticancer activity and antiviral activity are the most widely studied areas." Munkfrukt pulver är helt naturligt, men det finns munkfrukt produkter på marknaden som inte är rent, så kolla alltid innehållsförteckningen!

 

Allergener: Om man har någon typ av allergi för gurkväxter bör man vara försiktig med munkfrukt då den tillhör gurkväxt-familjen.

 

 

Muskot:

 

Muskot är en fantastisk aromatisk krydda som vi svenskar kanske inte använder så ofta. Kanske behöver vi bara lite inspiration. Denna krydda fungerar nämligen både till salt och sött, till heta kryddblandningar och mer sötaktiga blandningar. Muskot har antibakteriella egenskaper och har bl.a. visat sig motverka karies samt Alzheimers sjukdom, förbättra minnet och förebygga depression – alltså ett litet ’lyckopiller’ av alldeles naturlig sort! Dessutom innehåller denna krydda ämnet eugenol – en kemisk förening som sägs vara bra för hjärtat. Eugenol är dessutom antiviralt, antiseptiskt samt lokalbedövande.

 

 

Nypon:

 

Nypon är en riktig liten näringsbomb, speciellt när det gäller C-vitamin. Nypon innehåller nämligen per 100 g hela 337,5 % av RDI. Och då ska vi komma ihåg att kroppen kan lagra C-vitamin, samt att ju mer stressade vi är desto mer C-vitamin går åt! Detta vitamin är även en antioxidant. Den stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men C-vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), och behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Men vi finner även mycket A-vitamin i denna stenfrukt, B2, lite B3 m.m. A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det motverkar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. Det är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen. A-vitamin främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln. A-vitamin är viktigt i produktionen av spermier och balanserar könshormonerna. Detta vitamin skyddar också cellerna från DNA-skador som leder till cancer. A-vitamin används dessutom vid behandling av en rad sjukdomar och åkommor som t.ex. PMS, stress och hjärtsjukdomar. Riboflavin (B2) som nypon också innehåller, är viktigt för en rad funktioner i kroppen; det är nödvändigt för kolhydrat-, fett- och proteinmetabolismen, är viktigt för kroppsvävnad, slemhinnor, hud, hår och naglar, ingår i kroppens immunförsvar, behövs för bröstmjölksproduktionen, behövs för neurotransmittorerna, krävs för produktionen av noradrenalin, histamin och kortikosteroider, är viktigt för sköldkörtels funktion, skyddar levern, motverkar grå starr, åderförkalkning, migrän, rosacea, samt inflammation genom att minska inflammatoriska ämnen.


Nypon är också rikt på mineraler; mycket kalium och magnesium, rätt mycket kalcium och järn (inte lättupptagligt), en del fosfor m.m. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som nypon också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som detta bär också innehåller, gynnar det vår hjärna. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen. Men nypon berikar oss också med antioxidanterna flavonoider, karotenoider och antocyanider (dock svårupptagligt för människan), som bl.a. skyddar oss mot fria radikaler och därmed en rad sjukdomar. Karotenoider är fettlösliga antioxidanter som frigörs bäst vid tillagning/ värmebehandling. Flavonoider skyddar även mot hjärt- och kärlsjukdomar.


Tack vare fytokemikalierna som denna stenfrukt innehåller, hjälper de oss att bibehålla god cellhälsa samt stärker vårt immunförsvar. Nypon ska även hjälpa till att bygga upp och rensa ut kroppens bindväv i t.ex. ådersystemet, vilket främjar kardiovaskulär hälsa. Ämnet galaktolipiden (GOPO), som finns I nypon har även en antiinflammatorisk verkan och studier har visat att ett dagligt intag av nyponpulver minskar ledvärk som t.ex. artros och artrit. Nypon ska dessutom vara minst lika effektivt mot urinvägsinfektion som tranbär!

 

 

Nötblod:

När det kommer till järn så finns det ingen rikare källa än just blod. Till och med lever står i skuggan av vad detta livsmedel förmår att leverera på det området. Annars är ju kött i allmänhet en rik järnkälla, men kom ihåg att det järn du finner i växtbaserade livsmedel tyvärr inte är lättupptagligt för kroppen, därför är det viktigt att äta rikligt med animaliska järn-källor! Förr i tiden åt man mycket blodmat i form av blodkorv, blodpudding, palt, pannkaka och pölsa. Man till och med drack det. Visst finns det fortfarande blodpudding att köpa, men oftast är den gjord på blodpulver och innehåller både raffinerat socker och stärkelse, samt diverse e-nummer. Det bästa man kan göra är därför att göra sin egen blodpudding. Det som är lättast att få tag på är nötblod – alltså blod från nötkreatur. Och det funkar faktiskt alldeles utmärkt att göra blodpudding på!

När det kommer till vitaminer är blod också väldigt rikt på lättupptagligt B12/kobalamin (till skillnad från det du finner i växtbaserat), men även B1, folat (B9), niacin (B3) och små mängder av B2, B6, A-vitamin, D-vitamin och E-vitamin. När det gäller animalier vill jag lyfta fram kobalaminets livsviktiga egenskaper. B12 är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form i animalier. Intressant historia är att Minot, Murphy och Whipple fick nobelpriset 1924 för att de lyckades bota perniciös anemi med hjälp av detta vitamin, genom intag av lever som är mycket rikt på B12. Något som tidigare hade varit omöjligt! B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Det leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktigt funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper det till i bindning - och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. Kobalamin är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa. Men också avgiftning av cyanid.

På mineralsidan innehåller nötblod hela 35,5 mg järn/100 g (253,6% av RDI), mycket selen (något vi svenskar måste få främst från animalier eftersom våra jordar är selenfattiga), lite zink och fosfor, samt en aning kalcium, kalium och magnesium. 

Selen är en oerhört viktig antioxidant för kroppen samt en huvudkomponent i glutationperoxidas (ett antioxidantenzym). Selen medverkar till att skydda celler samt bryter ner peroxider och motverkar därmed friaradikaler. Det stärker kroppens immunförsvar genom stimulering av antikroppsproduktion. Selen har även en skyddande effekt mot kvicksilver - och arsenikförgiftning. Det rensar ut kadmium och krävs för att producera hormonliknande substanser som reglerar blodtrycket. Selen är även viktigt för hjärta, muskler och lever, samt förebygger stress, hjärtsjukdomar och cancer. Det ska mer specifikt förhindra ca. hälften av alla cancertumörer som initierats av kemikalier.

 

Järn är viktigt för syretransporten i kroppen, stärker motståndskraft mot stress och sjukdom. Det krävs för att producera vita blodkroppar och kollagen, bidrar till att överskottsfetter transporteras bort från blodet, är viktigt för inlärnings - och koncentrationsförmågan, för immunsystemet och sköldkörtelfunktionen, ger bättre uthållighet och prestationsförmåga och är förstås speciellt viktigt för kvinnor som menstruerar. (Studier har visat att 7-8 % av kvinnor i västvärlden lider av järnbristanemi). Brist på järn kan ge allt från sömnsvårigheter, matsmältningsbesvär och trötthet, till stress, anemi och osteoporos. Järn i växtbaserad mat är svårupptagligt för kroppen, medan järn i animaliska livsmedel är lättupptagligt.

Blod innehåller praktiskt taget inga kolhydrater (0,1 g/100g) och är allra rikast på protein om man inte räknar vatten förstås! Många lider av järnbrist idag, men äter du en kost rik på lättupptagligt järn så är järnbehovet lätt fixat! Jag tycker det är oerhört synd att vi slänger så mycket av en så berikande livsmedelskälla här i Svergie. Förr i tiden tog bönderna alltid tillvara på blodet och man åt mycket blodmat.

Olivolja (kallpressad):

Den absolut nyttigaste sorten olivolja är extra virgin (kallpressad ekologisk som alltid). Extra virgin oljan innehåller ett naturligt antiinflammatoriskt ämne som forskarna kallar oleocanthal, som också har visat sig döda cancerceller utan att skada friska celler. Man tror att detta ämne är en av grunderna till att medelhavskost visat sig vara så nyttig i jämförelse med annan kost i världen. Forskare på Monell Chemical Senses Center i Philadelphia rapporterar också att olivoljan p.g.a. ämnet oleocanthal minskar smärta och stelhet på morgonen hos patienter som fått 4 tsk extra virgin olivolja/dag i 12 veckor. Olivolja är rik på bl.a. vitamin E och A, och består mest av enkelomättat fett och då främst av oljesyra som skyddar mot åderförkalkning. Enligt forskare på Karolinska sjukhuset har det visat sig att kvinnor som intar mycket enkelomättat fett generellt är bättre skyddade mot bröstcancer.

 

Olivoljan motverkar också diabetes typ 2 upp till 50 % (!) eftersom de hälsosamma fetterna reglerar blodsockernivåerna och insulinnivån. Den motverkar även hjärt - och kärlsjukdomar. Detta beror också på oljans höga innehåll av fenoler som bekämpar de vita blodkropparnas utsläpp av fria radikaler. Dessa fenoler verkar också effektivt mot sjukdomsframkallande bakterier och tillsammans med olivoljans antioxidanter och näringsämnen stärker de även immunförsvaret, samt har en naturlig anti-age effekt (både utanpå och inuti).

 

 

Passionsfrukt:


Passionsfrukt är ju inte bara gott och friskt, utan full av antioxidanter, mycket vitaminer (speciellt mycket C-vitamin), mineraler, samt protein! C-vitamin är antiviralt. Det stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Det verkar antiinflammatoriskt, det behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt samt motverkar plackbildning i artärerna, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress, är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Denna lilla frukt stärker även vårt immunförsvar med hjälp av andra antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, samt stimulerar de vita blodkropparnas aktivitet. Antioxidanterna tar också hand om vår hud och återfuktar inifrån. Då passionsfrukt innehåller en del fibrer hjälper den också matsmältningen och gynnar blodflödet tack vare den höga halten av kalium. Mineralerna i passionsfrukten stärker även vårt skelett.


 

Persilja:

 

Persilja har många fantastiska egenskaper. Ämnet myristicin som finns i persiljans olja kan motverka cancer. Detta ämne blir dock giftigt i stora doser och finns bl.a. också i muskotnöten. Persilja är vätskedrivande, stimulerar njurfunktionen och motverkar njursten, hjälper kroppen att bli av med gifter, gynnar vår matsmältning (dock inte på alla sätt) och motverkar gaser i magen. Persiljan är full av kraftfulla antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras och är din huds bästa vän, då den har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som motverkar acne och pormaskar. Dess antiinflammatoriska egenskaper ska också motverka artrit samt artärinflammation. Persiljan innehåller mycket C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret och utöver det tillför den en del mineraler så som fosfor, kalcium och svavel. Persiljan stöttar även kroppens förmåga att uppta kalcium. Dessutom renar den vårt blod, samt hjälper till att reglera våra blodsockernivåer.

Plommon:

 

Plommon är en riktig liten näringsbomb. Inte bara är de fyllda med vitaminer (så som A-vitamin, C-vitamin, B6 och E-vitamin), mineraler (så som kalium, magnesium, fosfor, samt lite kalcium och zink), men också starka antioxidanter som polyfenoler, klorogensyra samt aminosyran tryptofan.

 

C-vitamin boostar vårt immunsystem, är antiinflammatoriskt, viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bl.a. huden, skelettet och blodkärlen. C-vitamin är också nödvändigt för att lever och njurar ska kunna producera tillräckligt av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi. Detta vitamin motverkar också trötthet och depression. Dessutom är C-vitamin antiviralt. A-vitaminet har en mängd funktioner i kroppen; det är viktigt för ögonen, för huden och slemhinnorna, för immunförsvaret och cellerna. Det är hjälper hud, ben, hår, tänder och tandkött att läka, det motverkar godartade tumörer att omvandlas till elakartade, samt motverkar spridning av befintliga cancerceller. Det är nödvändigt för skelett och mjukvävnader i kroppen. A-vitamin främjar matsmältningen, hjälper kroppen att hantera gifter och ta hand om de essentiella fettsyrorna. Det stärker mjälten, binjurarna, tymus och sköldkörteln. A-vitamin är viktigt i produktionen av spermier och balanserar könshormonerna. Detta vitamin skyddar också cellerna från DNA-skador som leder till cancer. A-vitamin används dessutom vid behandling av en rad sjukdomar och åkommor som t.ex. PMS, stress och hjärtsjukdomar. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av, må bra och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. E-vitaminet ökar hudens elasticitet, skyddar mot solens strålar, motverkar inflammation samt har antibakteriella och antivirala effekter.

 

Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som denna frukt också innehåller, hjälper det mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som plommon också innehåller, gynnar de vår hjärna.

 

Studier har visat att polyfenoler minskar inflammation t.ex. relaterat till tarmsjukdomen Crohns. Polyfenoler motverkar också nerbrytningen av benmassan i kroppen. Klarogensyra som denna frukt innehåller, hjälper till att balansera blodsockret. Detta ämne finns också i kaffe och har visat sig motverka diabetes 2. Plommon innehåller dessutom tryptofan - en essentiell aminosyra som behövs för hormonet serotonin (viktigt för sömn och avslappning), samt har även en antidepressiv effekt. Även kakao är rikt på tryptofan.

 

 

Psylliumfibrer/psyllium fröskal/fiberhusk:


Psyllium är egentligen hälsokost. Det har länge används mot både hård och lös mage - helt enkelt för att reglera eller normalisera tarmfunktionen. Det malda skalet ger gelbildande fibrer i kontakt med vätska och fungerar dessutom som bindemedel i bröd och bakverk, samt ger extra saftighet då det binder fukt. Psylliumfibrer tillför också en hög dos av goda fibrer (70 g lösliga fibrer/100 gram psylliumfröskal). Dessa fibrer bidrar också till att driva ut slaggprodukter som annars lätt kan fastna i tarmen. Psyllium sägs också ha en skyddande effekt på tarmen, det ger en ökad mättnadskänsla, sänker GI-värdet i maten och hjälper till att reglera kolesterolet. Det är dock inte i form av näring dessa fröskal är fantastiska för de bryts överhuvudtaget inte ner när de passerar tarmen, utan det är just dessa fantastiska fibrer som är så bra för våra magar. Men det finns dem som är känsliga för psyllium, så jag rekommenderar att man provar med lite först och inta alltid psylliumfröskal med vätska. Om de finns i bakverk har de redan sugit åt sig vätska, så där är det inget problem. De suger upp ca. 10 gånger sin egen vikt i vätska.

Psylliumfrön/loppfrön:

Psylliumfrön (eller loppfrön som de också kallas), är inte som de flesta andra frön. De består av 85% kostfiber och innehåller inga kolhydrater eller fett. På grund av det höga fiberinnehållet kan våra tarmar inte bryta ner dem och vi får alltså heller ingen näring från fröna. Men, dessa frön ger god mättnadskänsla och kan därför motverka övervikt. Fibrerna stöttar också tarmfunktionen. Har du trög eller hård mage och kan det hjälpa att äta lite psylliumfrön, men alltid tillsammans med vätska då frönas fiber är vattenlösliga och sväller samtidigt som de absorberar vatten i tarmarna. Psylliumfrön påverkar inte heller blodsockret så de är fenomenala som fibertillskott. Dessutom ger de saftigare bröd med högre fiberhalt. Men man kan också ha dem i smoothies, i gröten eller yoghurten. Har du en känslig mage kan det dock vara en god idé att vara försiktig med svårsmälta frön.

Pumpakärnor:

Pumpakärnor är fulla av antioxidanter, proteiner, fibrer, goda fetter, vitaminer och mineraler. De innehåller bra med magnesium som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Magnesium motverkar också hjärtattack och stroke, samt PMS. Intressant att veta är att de flesta får i sig för lite magnesium här i Skandinavien... Tillsammans med fosfor som fröna också innehåller, gynnar det vår hjärna, och i kombination med järn och kalium, som fröna också är berikade med, hjälper magnesium mot stress och trötthet.

 

Pumpakärnor innehåller också mycket zink som är viktigt för immunförsvaret, för matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning och för att balansera insulinet i kroppen. Det är viktigt för god sömn, humöret, samt lukt - och smaksinnet. De är rika på vitamin B1, som förebygger trötthet, hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi, folat (vitamin B9), som används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar, och E-vitamin som är bra för hudens elasticitet, naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt.

 

Dessa frön/kärnor är också en god källa till omega-3 och omega-6 - de essentiella fettsyrorna (dock inte DHA och EPA). Omega-3 har många viktiga funktioner i kroppen, bl.a. fungerar det anti-depressivt, motverkar hjärnans degeneration, förbättrar våra kognitiva förmågor, påverkar minnet och allt som har med hjärnans funktion att göra, positivt - riktig hjärnmat alltså! Forskning har faktiskt visat att människor som får rikligt med omega-3 har större hjärna... Dessutom skyddar omega-3 nerverna och motverkar hjärt - och kärlsjukdomar. Nötter och frön innehåller också aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin, samt motverkar depressioner och stress.

 

Purjolök:

Purjolök innehåller en hel del näring, är prebiotisk, samt främjar matsmältningen genom att stimulera utsöndringen av galla. Den innehåller även väldigt lite kolhydrater och är därmed snällt mot blodsockret. Vi finner också antioxidanterna quercetin och kaempherol i purjolök. Båda dessa antioxidanter förhindrar kolesterolet att fästa sig på insidan av våra blodkärl och motverkar därmed åderförkalkning. Med andra ord; bra för hjärt - och kärlhälsan. Men dessa antioxidanter motverkar även flera typer av cancer, bl.a. tarmcancer.


Purjolök är antibakteriellt och antiviralt p.g.a. att den innehåller ämnet allicin. Dock inte av samma grad som vitlök.


När det gäller vitaminer är purjolök väldigt rik på K-vitamin, men bidrar också med en hel del folat (B9), C-vitamin och vitamin B6. På mineralsidan innehåller purjolök mest kalium, men även lite kalcium bl.a. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det behövs för skelettets uppbyggnad och blodets koagulation. Dessutom behövs det för att kroppen ska kunna producera vissa proteiner och för att bevara hudens friskhet. Brist på K-vitamin kan leda till benskörhet. Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress (ju mer stressad du är ju mer C-vitamin förbrukas), är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Dessutom är det antiviralt. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.

 

Quinoa:

Quinoa är en ört som är besläktad med rödbeta och spenat. Den är naturligt glutenfri, innehåller dubbelt så mycket protein som ris och fyra gånger mer fibrer än couscous! Dessutom är den berikad med alla essentiella aminosyror som kroppen alltså inte själv kan producera. Quinoa innehåller också stora mängder av antioxidanterna quercetin och kaempherol, som förhindrar kolesterolet att fästa sig på insidan av våra blodkärl och motverkar därmed åderförkalkning. Quinoa är snällt mot ditt blodsocker och därmed dina hormoner, då GI-värdet ligger på bara 34. Denna ört är också rik på resistent stärkelse – alltså en typ av kolhydrat som vi inte kan bryta ner och därmed passerar tarmen i form av goda, prebiotiska kostfiber, utan att tillföra några kalorier eller påverka blodsockret på något vis.


Ska man välja bland vit, röd och svart quinoa så välj hellre den med färg då den innehåller mest näring. All quinoa innehåller vitamin B6, B9 (folat), och E-vitamin. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. B6 motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. E-vitamin är bra för hudens elasticitet, bra för naglar och hår, skyddar mot solens strålar, förebygger hjärt - och kärlsjukdomar samt cancer, och verkar dessutom antiinflammatoriskt. Folat (vitamin B9), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar.


De mineraler vi finner i all quinoa är magnesium, (järn), zink och mangan. Mangan är viktigt för sköldkörtels funktion, omsättningen av alkohol, viktigt i omvandlingen av glukos till energi, för binjurefunktionen och nervimpulserna, för hjärnans funktion och immunförsvaret, stimulerar antikroppsaktivitet, hjälper kroppen att ta upp magnesium, behövs för ben, vävnader, ledband, samt är en viktig komponent som hjälper till att smörja lederna. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med järn, som quinoa också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, samt gynnar vår hjärna. Zink stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. Svart och röd quinoa innehåller också fosfor som gynnar vår hjärna och skelettet. Det är även en del av cellernas struktur och är därmed viktigt för tillväxten, reparation och upprätthållandet av alla kroppsvävnader. Fosfor stöttar kalciumets funktion och ser till att näringsämnen kan transporteras ut i blodet. Men man bör se till att balansera upp fosforintaget med intaget av kalcium, annars kan man få motsatt effekt och därmed orsaka kalciumbrist och ett urlakat skelett! Tillsammans, reglerar fosfor och kalcium kroppens pH-värde. Fosfor stöttar också många enzymers – samt B-vitaminernas funktion. 

 

Allt 'ovan-jord mjöl' kan dock verka inflammatoriskt för de som är känsliga! Så även quinoamjöl. Dessa mjöltyper är alltid bättre att använda i fermenterad form - med andra ord surdegsbröd.

Råris/fullkornsris:

Ris är inte direkt ett essentiellt livsmedel med superfood-karaktär. Men dock bidrar det med en del nyttiga näringsämnen och råris där man bevarat den näringsrika silverfärgade hinnan, är ett mycket bättre val än det stärkelserika vita riset som polerats och därmed förlorat både fibrer och många näringsämnen. Råris innehåller en del vitaminer, men då främst B-vitaminer såsom B1 (tiamin), B3 (niacin) och B6. Tiamin (vitamin B1) förebygger trötthet och hjälper dina nerver att slappna av, samt behövs vid kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. B3 motverkar bl.a. ångest och neuros, samt behövs vid reparation av skadade celler. B6 behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används även vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever.


När det gäller mineraler är råris rikast på jod (ca. 20% av RDI) per 100 g. Jod är viktigt för alla kroppens hormoner, men även för hår, naglar och tänder. Brist på jod kan också leda till sköldkörtelproblem såsom struma och hypotyreos. Men vi behöver även jod för att kunna rensa ut tungmetaller som t.ex. kvicksilver, bly, aluminium och kadmium och det skyddar mot radioaktivt avfall. Är man gravid eller planerar att bli det, så är det viktigt att få i sig tillräckligt jod för att säkerställa att fostret utvecklas ordentligt.


Råris innehåller också en del fosfor och magnesium. Fosfor gynnar vår hjärna. Det är dessutom väldigt viktigt för skelettet, men i balanserat intag. För mycket urlakar tvärtemot skelettet. Tillsammans med kalcium hjälper detta mineral också till att reglera kroppens ph-balans. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn hjälper det mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och liksom fosfor gynnar det även vår hjärna.

 

Rödkål:

 

Rödkål innehåller en hel del vitaminer (väldigt mycket C-vitamin, mycket K-vitamin och B9, ganska mycket B6, lite B1 och B3) och de flesta mineraler (mest kalium, en del kalcium och fosfor, samt lite magnesium, järn (ej lättupptagligt dock), natrium, zink och en aning jod). Rödkål har också ett väldigt högt orac värde (2250, jämfört med vitkålens 510), vilket betyder att den innehåller väldigt kraftfulla antioxidanter och verkar väldigt antiinflammatoriskt. Dessa antioxidanter motverkar fria radikaler och därmed också en rad sjukdomar som t.ex. cancer. De skyddar cellerna och förebygger oxidativ stress vilket även leder till att fertiliteten gynnas, spermiernas förmåga förbättras, samt den sexuella lusten. Oxidativ stress bäddar även för obalanser och sjukdomar, därför är det viktigt att få i sig mycket antioxidanter. Studier har visat att den nyttiga rödkålen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 

C-vitaminet i kålen boostar vårt immunförsvar. Det är också viktigt för en rad olika funktioner i kroppen, bl.a. för huden, skelettet och blodkärlen. Det är nödvändigt för att lever och njurar ska kunna producera tillräckligt av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi, vilket hjälper oss att förebygga övervikt. C- vitamin motverkar också trötthet och depression, samt är antiviralt. Men även K-vitamin finner vi i rödkålen. Det är ett fettlösligt vitamin och behövs för skelettets uppbyggnad (hjälper kroppen att ta upp kalcium). Det behövs även för blodets koagulation och tarmarnas funktion. K-vitamin är antiinflammatoriskt och är även viktigt för cellerna, behövs för att kroppen ska kunna producera vissa proteiner, gynnar huden, och motverkar dessutom växten av pankreas - och äggstockscancer. Brist på K-vitamin kan leda till benskörhet.

Vitamin B9 (folat), används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Pyridoxin (B6) behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används även vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. Det motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever.

Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Kalcium stärker vårt skelett, våra tänder och naglar, är viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen. Magnesium har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; det stabiliserar DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som rödkål också innehåller, hjälper magnesium mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som denna kål också innehåller, gynnar det vår hjärna. Zink stärker immunförsvaret, gynnar matsmältningen, ögon och hud, cellväxt och celldelning, och behövs för att balansera insulinet. Natrium är viktigt för kroppens syra-basbalans, samt vatten- och salt balansen som ser till att vi inte uttorkas. Vätskebalansen regleras av elektrolyterna som utgörs av natrium, kalium och klorid. Natrium hjälper också cellerna med upptaget av glukos och vissa aminosyror från tarmen eller blodet, hjälper till att avgifta kroppen från koldioxid, är viktigt för transporten av näringsämnen, samt nervimpulsernas rörelse och därmed kommunikation. Det är dock sällan man har brist på natrium p.g.a. att vi ofta äter mycket salt. Det är därför troligare att man behöver öka kaliumintaget.

 

Rödbeta:

 

Rödbetan tillhör samma familj som mangold och spenat (Chenopodiaceae). När det gäller vitaminer och mineraler innehåller rödbetor mest folat (B9) och kalium. Folat används bl.a vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. Det höga innehållet av folat skyddar också mot födelseskador så som ryggmärgsbråck. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna. Tillsammans med järn motverkar det också stress och trötthet. Rödbetan har dessutom flera anti-cancerogena funktioner, bl.a. är rödbetans pigment – också kallat ’Betacyanin’ anti-cancerogent. Denna röda beta motverkar också hjärt-och kärlsjukdomar genom att främja HDL (det s.k. goda kolesterolet). Rödbetan och dess juice är starkt leverskyddande och avgiftande. I form av juice bör den därför intas tillsammans med andra juiceformer så som morot, och inte för mycket åt gången. De goda fibrerna i rödbetan gynnar mage och tarm. Dessa rödbetsfibrer ska också öka de antioxidanta enzymerna samt de vita blodkropparna. Men man bör dock vara medveten om att rödbetor innehåller en hel del sockerarter, så balansera intaget! Tänk också på att ett dagligt intag av rödbetsjuice kan påverka mediciner som påverkar levern!

 

 

Rödlök:

Rödlök innehåller en hel del antioxidanter, men de sitter främst i det yttersta höljet av löken, vilket vi också kan se på färgen som ju avtar längre in i löken. I rödlöken finner vi quercetin och antocyaniner. Antocyaniner är röda, blå och violetta färgämnen som verkar som antioxidanter. Just antocyaniner ska vara en av de mest kraftfulla antioxidanterna och har antiinflammatoriska egenskaper samt en skyddande effekt för ögats små kärl. Quercetin förhindrar kolesterolet att fästa sig på insidan av våra blodkärl och motverkar därmed åderförkalkning. Dessa antioxidanter motverkar också fria radikaler som på så vis skyddar oss mot diverse sjukdomar.

 

Utöver dessa antioxidanter finner vi även en del folat (B9), B6 och C-vitamin på vitaminsidan, samt främst kalium på mineralsidan. Folat används vid cellernas ämnesomsättning, samt vid skapandet av röda blodkroppar. B6 behövs för att nervsystemet ska fungera optimalt och är nödvändigt för bildandet av dopamin och serotonin som hjälper oss att slappna av och sova gott. B6 behövs också för att bilda röda blodkroppar och stimulera vårt immunförsvar. Detta vitamin används också vid behandling av bl.a. PMS, illamående, stress, anemi, samt domningar i händer och fötter. B6 motverkar hemorrojder och håravfall, samt stärker tänder, blodkärl och lever. C-vitamin stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan skydda oss mot allt från förkylningar och influensa, till cancer. Men detta vitamin har också många andra funktioner i kroppen. Den verkar antiinflammatoriskt, den behövs för läkning av hud, för hår, skelett, brosk, bindväv, muskler och enzymer. C-vitamin behövs också för att skapa kollagen, gynnar mineralupptaget (speciellt järn och kalcium), behövs i kroppens process att skapa serotonin (som motverkar depression, behövs för vår sömncykel, känslomässig stabilitet, sund sexlust och för tarm och blåsa). Denna antioxidant motverkar för tidigt åldrande, rensar ut tungmetaller samt kemikalier från kroppen, skyddar ditt DNA, reglerar blodets kolesterolhalt, fungerar som ett naturligt antihistamin, hjälper till att syresätta blodkärlen, skyddar huden mot solskador, hjälper dig att handskas med fysisk – och psykisk stress (ju mer stressad du är ju mer C-vitamin förbrukas), är viktig för hormonerna och neurotransmittorerna (alltså de kemiska ämnena i synapserna som möjliggör kommunikationen genom de elektriska impulserna cellerna emellan) och motverkar en rad allergier, åkommor (som halsbränna, gaser i magen och benkramper), och sjukdomar så som hepatit, körtelfeber, stroke, grå starr och cancer. Dessutom är det antiviralt.

 

Sej:

Sej är en livsmedelskälla som bidrar med väldigt mycket B12 och en hel del av de andra B-vitaminerna också, samt även lite folat, E-vitamin och D-vitamin. På mineralsidan bjuder denna fisk på mycket selen och då ska vi komma ihåg att våra jordar i Sverige är selenfattiga, så vi får praktiskt taget förlita oss på vad animalierna bidrar med på selen-fronten. 100 g sej ger ca. 50% av RDI. Men sej är även väldigt rik på jod, samt innehåller mycket fosfor och kalium.

 

B12 är ett livsviktigt vitamin, inte bara för kroppen men också för hjärnan och därmed mental hälsa. Detta gör att det kan leda till stora hälsoskador för dem som inte intar animalier, då B12 endast finns i lättupptaglig form just i animalier. Intressant historia är att Minot, Murphy och Whipple fick nobelpriset 1924 för att de lyckades bota perniciös anemi med hjälp av just detta vitamin, genom intag av lever som är mycket rikt på B12. Något som tidigare hade varit omöjligt! B12 kan lagras upp till 3 år i levern och eventuellt överskott utsöndras via urinen. Detta vitamin är viktigt för celldelning och DNA. Om inte tillräckligt B12 finns produceras helt enkelt inte DNA. Brist på B12 leder till att blodkroppar växter utan att dela sig och omvandlas därmed till megaloblaster, vilket i sin tur kan leda till anemi, depression, demens m.m. B12 har även en viktigt funktion när det gäller nerverna. Tillsammans med kolin och folsyra samt metionin (som B12 också bistår med), hjälper kobalamin till i bindning – och omsättningsprocessen av nerv och ryggmärgsvävnad. Kobalamin är även viktigt vid kolhydratsomsättningen i kroppen, för homocysteinnivåerna och därmed hjärt - och kärlhälsa, samt avgiftning av cyanid.

 

Jod är viktigt för alla kroppens hormoner, men även för hår, naglar och tänder. Brist på jod kan också leda till sköldkörtelproblem såsom struma och hypotyreos. Men vi behöver även jod för att kunna rensa ut tungmetaller som t.ex. kvicksilver, bly, aluminium och kadmium och det skyddar även mot radioaktivt avfall. Är man gravid eller planerar att bli det, så är det viktigt att få i sig tillräckligt jod för att säkerställa att fostret utvecklas ordentligt. Fosfor gynnar vår hjärna. Det är dessutom väldigt viktigt för skelettet, men i balanserat intag. För mycket urlakar tvärtemot skelettet. Tillsammans med kalcium så hjälper detta mineral också till att reglera kroppens ph-balans. Kalium är viktigt för en mängd olika funktioner i kroppen, bl.a. är det viktigt för hjärtat, levern, njurarna, nervsystemet, cellerna, blodets syra/basbalans, musklerna, samt hormonerna.


 

Senap:

 

Senap har använts inom gammal läkarkonst i urminnes tider. Senapsfrön nämns i gamla sanskrittexter och även i bibeln. Hippokrates (även kallad läkekonstens fader), använde senap som läkemedel och även inom Ayurveda har man länge använt senap. Det finns ett fyrtiotal olika sorter, men vi använder mest den gula senapen. Senap innehåller både antioxidanter och omega-3 och en hel del vitaminer och mineraler, det ger en ökad effekt på blodflödet, kan motverka matsmältningsbesvär och gikt. Senap innehåller selen och magnesium som är antiinflammatoriskt och även antibakteriellt. Senap har länge använts mot smärta och var förr en huskur mot förkylning, influensa och krämpor.

 

Sesamfrön:

 

Sesamfrön innehåller en hel del sunt, fleromättat fett. Därav en del omega-6. Men även många andra näringsämnen. För att få ut så mycket näring som möjligt från sesamfröna bör man dock äta dem med skal. (Alltså inte de vita, polerade fröna)! Sesamfrön innehåller även en del protein och fibrer, samt vitaminer och mineraler. De är bl.a. en bra zink - och kalciumkälla som stärker vårt skelett. Kalcium är också viktigt för våra tänder och naglar, viktigt för produktionen av ATP som krävs för cellernas energihantering, samt stöttar enzymerna i matsmältningsprocessen. Precis som alla frön innehåller sesamfrön magnesium, som har en betydande roll i en mängd fysiologiska funktioner i kroppen; bl.a. stabiliserar det DNA:t, hjälper hjärtats pumpfunktion, hjälper blodkärlen att slappna av och stöttar tarmfunktionen. Tillsammans med kalium och järn, som fröna också innehåller, hjälper de mot stress och trötthet. Magnesium stärker också skelettet, motverkar PMS, hjärtattack och stroke, och tillsammans med fosfor som sesamfrön också innehåller, gynnar det vår hjärna.