Intuitive Living - Hälsoperspektiv

Intuitive Living by Ayako Miki

Mitt intresse för inre - och fysisk hälsa började redan i tonåren (är 40 nu), och jag har sedan dess studerat livet och tittat på vad som ger oss en hållbar helhetshälsa, både genom egen observation och intuition, samt samtal med andra människor (coacher, näringsexperter, läkare, forskare och kloka amatörer), böcker, world wide teleseminarier med coacher, spirituella ledare, entreprenörer m.m. - Helt enkelt vad som får oss att må bra på alla sätt och vis, både fysiskt, mentalt och själsligt. Som intuitiv coach och healer har jag jobbat med människor både i Danmark och Sverige. (Se gärna gärna andras citat om mig längst ner på huvudsidan).

 

Under livets gång har jag även utvecklat vissa riktlinjer vad gäller både fysisk och psykisk hälsa, som jag lever efter för att upprätthålla en god inre - och fysisk hälsa utan att bli fanatisk på något vis eller pressa mig själv. För livet ska levas med lätthet, samt med kärlek och respekt för hela en själv. Det är en fråga om vad som gynnar din hälsa och ditt välmående på ett hållbart sätt, som skapar positiva vågor efteråt! 

Mitt hälsokoncept består av två delar; en fysisk del (gällande kost, livsstil och träning), samt en inre del (gällande både mental hälsa, emotionell hälsa och spirituell/själslig hälsa). Själv har jag läkt ut eksem, rinnande ögon sedan tonåren, samt kraftig pollenallergi tack vare dessa! Därutöver har jag uppnått en oerhört stark och positiv mentalitet, samt stor klarhet. 

Jag har även skrivit boken Antiinflammatorisk & läkande kost - Om antiinflammatorisk & inflammatorisk kost, samt gråzonen däremellan. Ett resultat av både min egen erfarenhet, kunskap jag fått från en lång rad framstående näringsexperter, internationella 'Health Summits', samt självfallet forskning. Klicka på titeln för att läsa mer om innehållet!

Ju mer vi älskar oss själva, vår inre essens samt

rent fysiskt, ju mindre tendens har vi också att 'överäta' eller fylla oss

med onyttig mat, samt generera onyttigt beteende.

​Med osund kost och ett osunt livsperspektiv bäddar vi för både psykisk och fysisk ohälsa. Det handlar om att förebygga med en hälsosam och medveten livsstil, och därmed förhindra skadan. Min önskan är att människan ska bli medveten om hur hon på ett naturligt sätt tar bäst hand om sig själv, både när det gäller kost, det mentala, känslomässiga och fysiska, samt förstå att detta hänger ihop. Och på så vis ta både livet och hälsan i egna händer. Om man kan bli sjuk, så kan man också bli frisk. Eller som Einstein kanske skulle sagt om han levde idag;

Den livsstil och mentalitet som orsakade din ohälsa

är inte samma livsstil och mentalitet som leder till hälsa.

En stark och frisk kropp klarar viss belastning, men en sjuk och svag kropp måste man vara mer varsam med. Så det gäller att anpassa allt i livet efter individen. Detta är en fråga om relativitet. När det gäller kosten handlar det också mycket om hur vi behandlar maten, för supernyttig mat kan bli rent giftig med fel/onaturlig behandling! Jag lägger stor vikt på att få bort starkt inflammatorisk mat och äta mycket antiinflammatorisk kost, inklusive kryddor såsom kanel och gurkmeja. (Starkt inflammatorisk mat är dessutom ofta beroendeframkallande...) När vi fått bort kost som är väldigt inflammatoriskt, såsom (raffinerat/vitt) socker, raffinerade fetter och kornprodukter, gluten och industriell mjölk (råmjölk, fullfeta och fermenterade mjölkprodukter som inte är homogeniserade är dock bättre val), så kan vi sedan bygga vidare och utveckla vår kost. Andra viktiga faktorer är; probiotisk och prebiotisk mat som ger oss en stark magflora, enzymrik mat såsom fermenterade grönsaker och groddar som stärker vår matsmältning, superfood (mat med mycket antioxidanter och näringsämnen), som stärker, rensar, och läker kroppen, samt skyddar mot fria radikaler, samt näringstät mat med lågt glykemiskt index som balanserar vårt blodsocker och därmed också våra hormoner (t.ex. kött, fisk, ägg och nyttigt fett från både växtriket och djurriket). Genom att balansera blodsocker och hormoner motverkar vi även många sjukdomar såsom diabetes och cancer. Syftet är att äta intuitivt med respekt för vår nuvarande fysiska och mentala hälsa, snarare än att följa en strikt diet. Det handlar inte så mycket om att begränsa, utan snarare om att välja medvetet! ​Två viktiga nycklar här är dock variation och mångfald vad gäller både vad du äter, när du äter och hur mycket du äter, snarare än att hela tiden äta enligt samma strikta modell.

 

Många pratar om mångfald, men vi ska komma ihåg att detta inte bara gäller naturen, utan även kroppens natur! För att bibehålla bästa harmonin för både kropp och sinne, krävs därför att vi inkluderar både animalier och växtbaserade livsmedel! Djuren och växterna lever i en oskiljbar symbios, och denna symbios bör också reflekteras i vår tarmfloras natur, då just mångfalden (så även mikrobernas mångfald), är en viktig nyckel till god hälsa. Ett exempel på detta är att bakterien Akkermansia först utvecklas då tarmfloran nått en viss mångfald (många olika typer av bakterier), och denna bakterie är ett tecken på en riktig sund tarmflora.

 

Jag vill dock poängtera att god hälsa är en process som ser olika ut för alla. För det första sker det inte bara fysiska reaktioner i en kropp när man förändrar kosten, men också känslomässiga. Och därför bör man ta lite i taget för att skapa en naturlig process som vårt medvetande förmår att följa med i. Vi måste igenom processen som leder dit.

Vi måste alla möta oss själva där vi är och som vi är. Och där spelar intuitionen stor roll, för var människas intuition vägleder den unika individen. Men har vi fullt med skräp och blockeringar i kroppen, är det väldigt svårt att komma i kontakt med vår intuition. Därför måste vi bli medvetna om vad vi stoppar i oss - både i huvud och kropp, samt rensa ut det som inte tjänar oss och motarbetar oss.

Detta handlar också mycket om att ändra fokus från den ego-baserade världen, där man ska bevisa sitt värde och leva upp till förväntningar, titlar, normen, ytliga värden, förutfattade meningar, samt ett tidsbegränsat perspektiv som stressar en. Och istället fokusera på den rena essensen och det rena värdet som berikar oss själva och vår värld, med hjärtat i fokus och med ett mer tidlöst perspektiv, där vi inte försöker proppa in så mycket som möjligt i almanackan för att vara duktiga och hela tiden ska uppdatera sociala media med nya bedrifter och snyggare look. Din kropp tar tyvärr inte hänsyn till din almanacka och vad ditt ego tycker och vill. Din kropp är en del av naturen där helt andra krafter styr. 

Kom ihåg att det du gör med hjärtat är hållbart och det du gör med egot är inte hållbart. Så känn efter! Vad du än gör, gör det för kärlekens skull (pratar inte om romantik här, utan om det som gynnar dig/det goda), och inte för att man 'bör', 'ska', eller känner att man ska passa in i normen på något vis! 

Lyssna alltid inåt och känn efter! Och för Guds skull, släpp idén om att hälsa är tråkigt och äckligt! 

PS. Om du lider av någon sjukdom och vill söka läkarhjälp, se då till att din läkare har viss kunskap om kost, och var medveten om att dagens läkarutbildning är baserad på medicin. Därmed är läkare inte kostrådgivare, och har inte specifik kunskap inom detta område om de inte själva har valt att fördjupa sig angående detta.

Intuitive Living by Ayako Miki